Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

<b>Känd kör byter namn</b>

Simon Phipps vokalensemble har gjort stor succé i europeiska tävlingar, men nu är det nog. Göteborgsgruppen byter namn till Svenska kammarkören och ska satsa på turnéer.
- Namnet var ledigt. Det är lite kaxigt. Nu ska vi se till att leva upp till det och har ambitionen att vara ambassadörer för svensk körsång utomlands, säger körledaren Simon Phipps.
Han berättar att han inte känt sig helt bekväm med att vokalensemblen burit hans namn eftersom all utveckling skett i en kollektiv anda. Dessutom tycker han att det känns lite dåtid att använda körledarens namn.
Ensemblen bildades för tio år sedan i Göteborg och har på senare år haft stora framgångar i olika körtävlingar. Så sent som i våras tävlade de 28 sångarna i den internationella tävlingen Florilège Vocal i Tours i Frankrike och tog storslam.
Det har inte varit en odelat positiv upplevelse, enligt Phipps. Han tycker att kören fastnat i tävlingsverksamheten och beskriver den som ett ekorrhjul.
- Det är en steril process där vi sjunger kanske sju-åtta låtar som vi övat på i ett par månader. Sedan vinner vi eller också inte och sedan är det inte så mycket mer, säger Simon Phipps.
Han berättar att det dessutom kostar mer än det smakar.
- I Tours vann vi allt, det var ju nästan löjligt. Visst fick vi en slant, kanske 1 500 euro eller vad det nu är, men ändå gick vi back.
I och med namnbytet ska kören bryta med tävlandet och enbart turnera. Dessutom ska repertoaren modifieras en aning till att innehålla en högre andel svensk musik.
- Det blir särskilt viktigt när vi ska turnera utomlands. Det var inget som förpliktigade när vi hette Simon Phipps vokalensemble, då var det mer en vinkling åt England än Sverige i repertoaren. Nu är det dags för mig att bli helyllesvensk.
Samtidigt med namnbytet inleder Svenska kammarkören en konsertserie i Göteborg. Den första hålls i Oscar Fredriks kyrka nästa lördag, den 29 september, då det blir musik av Rheinberger, Lidholm, Parsons och Mahler. Den spelas in av Sveriges Radios P2.
Kören har också spelat Johannes Brahms a capella-musik på en cd som blir den tredje och sista delen i sin serie med sakral och profan körmusik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.