Joakim Lamotte och hans juridiska ombud Lars Salkola i Göteborgs tingsrätt i december 2022. Nu överklagar Lamotte den fällande domen om grovt förtal.
Joakim Lamotte och hans juridiska ombud Lars Salkola i Göteborgs tingsrätt i december 2022. Nu överklagar Lamotte den fällande domen om grovt förtal. Bild: Paul Wennerholm

Både Lamotte och Åberg överklagar förtalsdom

I december dömdes Joakim Lamotte för grovt förtal mot Tomas Åberg från Näthatsgranskaren. Kort efter domen fallit valde Åberg att överklaga för att kräva högre skadestånd. Nu meddelar även Lamotte att han tänker överklaga, eftersom han anser att de fällda publiceringarna var journalistik.

ANNONS
|

Joakim Lamotte och Tomas Åberg möttes i Göteborgs tingsrätt i mitten av december 2022 för att avgöra huruvida ett antal Facebookinlägg från 2018 och framåt utgör grovt förtal.

Lamotte hävdade att det varit berättigat att sprida vissa uppgifter om Åberg, eftersom han hade en framträdande roll i föreningen Näthatsgranskaren. Rätten ansåg dock att Lamotte gjort sig skyldig till grovt förtal och han dömdes att betala dagsböter om 30 000 och skadestånd på 20 000, samt rättegångskostnader på närmare 250 000 kronor.

Tidigare i januari överklagade Tomas Åberg domen via sitt ombud Carl Söderlund, eftersom de ansåg att de upprepade brottstillfällena borde kunna ge en villkorlig dom eller samhällstjänst som påföljd, samt att skadeståndsbeloppet var för lågt.

ANNONS

Överklagar låga skadeståndet

I och med att Tomas Åberg tilldömdes lägre skadestånd än han begärt, ses han rent rättstekniskt som "tappande” part i skadeståndsfrågan. Därför behöver han stå för hälften av sina egna advokatkostnader.

– Det var en dåligt skriven och felaktig dom, i stora stycken. Framför allt med tanke på risken för att andra brottsoffer som blir drabbade av nätförföljelse inte vågar försvara sig. I praktiken betyder domen att jag vann på alla punkter, men det kostar mig 80 000 kronor, eftersom jag måste betala hälften av mina advokatkostnader. Så det är den stora anledningen till att vi överklagar, säger Tomas Åberg till GP.

Nu väljer även Lamotte att överklaga.

– I grund och botten menar jag att det här inte ska anses som förtal, eftersom det är en journalistisk granskning av en person som kan anses vara en makthavare, säger Joakim Lamotte.

Tror du att du har större chans att få domen med dig i hovrätten?

– Jag vet inte, vi får se hur de bedömer detta.

Du riskerar ju också att bli skyldig ännu mer i skadestånd och rättegångskostnader?

– Ja, det kan bli jäkligt mycket pengar. Men jag tycker nånstans att det är värt det för att pröva det här. Sedan tycker jag att förtalslagstiftningen borde göras om i grunden.

ANNONS

Joakim Lamotte har via sin Facebooksida sökt pengar från följare för att kunna betala det utdöma skadeståndet, dagsböterna och rättegångskostnaderna för förhandlingen i tingsrätten, men är förtegen om hur mycket han har fått in.

– Jag kommer inte att gå in på det, men många vill stötta mig i det här. Annars hade jag inte kunnat göra detta.

LÄS MER:Joakim Lamotte döms för grovt förtal

LÄS MER:Joakim Lamotte stäms för förtal av ”Näthatsgranskaren”

LÄS MER:Större chans att få skadestånd efter förtal på nätet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS