Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Humor i det dova. Små inslag av humor och blinkningar finns det också i Höglunds – nästan alltid – dova uttryck, som när pappan iklädd rustning sitter vid köksbordet med uppkavlade ärmar (!) och läser El Pais. Bild: Anna Höglund
Humor i det dova. Små inslag av humor och blinkningar finns det också i Höglunds – nästan alltid – dova uttryck, som när pappan iklädd rustning sitter vid köksbordet med uppkavlade ärmar (!) och läser El Pais. Bild: Anna Höglund

Avskalad saga om att bli lämnad kvar

Anna Höglunds nya bilderbok bjuder på ett sparsmakat spel mellan intrig och bild. Ingrid Bosseldal håller henne bland de främsta.

Barnet och riddarpappan bor ensamma på en ö. En dag måste pappan resa bort för att kämpa mot en jätte. Han berättar det vid frukostbordet. Nu måste barnet klara sig själv ett tag. Hon sneglar ut genom fönstret med orolig, men behärskad blick. Allra mest ängslan uttrycker hennes fingrar, stela, spretande, som i kramp över bordsytan.

Ett sparsmakat samspel

Att resa bort och att bli lämnad kvar är ett återkommande tema i bilderbokskonstnären Anna Höglunds författarskap, mästerligt gestaltat i böckerna om björnarna Mina och Kåge och i hennes Resor jag aldrig gjort, av Syborg Stenstump. I nya boken Förvandlingen aktiveras det med hjälp av Elsa Beskows klassiska saga Tripp, trapp, trull och jätten Dum-Dum. Sagostämningen har hon behållit, men till skillnad från originalet, är sagan i Höglunds version avskalad: ett barn, en pappa, en jätte – gestaltade både språkligt och visuellt med hennes omisskännligt naiva realism.

Anna Höglund vill inte ställa till rätta eller förkunna och hon avstår från att låsa fast sina karaktärer i färdiga roller. Istället låter hon dem pröva sig mot varandra och sig själva. Förvandlingen är inte den mest komplexa av hennes historier, men lever på ett utsökt sätt i sitt sparsmakade spel mellan intrig, text och bild. Små, små inslag av humor och blinkningar finns det också i Höglunds – nästan alltid – dova uttryck, som när pappan iklädd rustning sitter vid köksbordet med uppkavlade ärmar (!) och läser El Pais. Det är något i den där dubbelheten, i att pappan måste ge sig ut i världen och slåss mot jätten och nog är ganska nöjd med det, som bidrar till att jag, i ett land med så mycket högklassig bilderbokskonst, vill hålla henne bland de allra bästa.

LÄS MER: Ungdomsbok Lyckad förening av klimatpolitik, tonårsångest och trolldom

LÄS MER: Fantasyäventyr Bismak av hederskultur i sagotappning

Anna Höglund

Förvandlingen

Bonnier Carlsen

3-6 år

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.