Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Le Pain Francais Bistro på Avenyn. Från och med fredag 14 augusti tvingas nattklubben nu hålla stängt efter midnatt efter beslut från Göteborgs miljöförvaltning. Bild: Thomas Johansson
Le Pain Francais Bistro på Avenyn. Från och med fredag 14 augusti tvingas nattklubben nu hålla stängt efter midnatt efter beslut från Göteborgs miljöförvaltning. Bild: Thomas Johansson

Avenykrog tvingas stänga vid midnatt

Le Pain Francais Bistro tvingades hålla stängt efter midnatt, natt mot lördag. Detta på grund av trängsel, klagomål och då de ska ha hindrat trängselkontrollanter från att göra sitt jobb. Beslutet genomfördes med omedelbar verkan – och vid midnatt var nattklubben nedstängd.

Fredagen 14 augusti kom beskedet: miljöförvaltningen i Göteborg förbjuder nattklubben Le Pain Francais Bistro på Kungsportsavenyn att hålla öppet mellan midnatt och fem på morgonen veckans alla dagar.

LÄS MER: Trängselkontrollanter stoppades igen – kräver att krog bötfälls

Beslutet gäller med omedelbar verkan, och även om det överklagas.

Vid överträdelse, det vill säga varje gång miljöförvaltningens trängselkontrollanter kan konstatera att beslutet inte följs, riskerar nattklubbens ägare att få betala en halv miljon kronor i böter.

Oanmälda kontroller

Trängselkontrollanter har mellan den 20 april till 9 augusti gjort sammanlagt tolv oanmälda kontroller på nattklubben. Vid tio av dem kunde brister konstateras i efterlevnaden av de lagar som ska förhindra smittspridning bland besökarna.

LÄS MER: Avenykrog stoppade kommunens trängselkontroll i dörren

– Det finns en betydande risk för smittspridning och det rör en stor mängd människor, säger Angelica Winter, avdelningschef för miljöförvaltningen, som fattat det aktuella beslutet, till GP.

I beslutet, som är unikt i sitt slag, konstaterar hon vidare:

”Smittspridningen av covid-19 är i ett känsligt läge där det finns tendenser av ökad smittspridning i samhället vilket motiverar att beslutet ska gälla omedelbart.”

Beslutet gäller i fem veckor

Att bolaget dessutom vid upprepade tillfällen förhindrat trängselkontrollanterna från att göra sitt jobb inne på Le Pain Francais Bistro, motiverar begränsningen i öppettider, resonerar hon.

LÄS MER: Avenykrog riskerar böter efter helgens trängselkontroll

– De behöver släppa in oss i verksamheten så att vi kan bedriva vår kontroll. Tidigare beslut har inte fått den effekt som vi önskat så nu har vi beslutat om stängning efter midnatt. Samtidigt höjs vitesbeloppet från 75 000 till 500 000 kronor.

Förbudet att hålla öppet efter midnatt gäller från 14 augusti och fem veckor framåt. För att miljöförvaltningen ska kunna häva förbudet behöver nattklubben under dessa veckor, vid oanmälda kontroller, kunna visa att de lever upp till kraven i lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder.

– Vi vill se att de kan hantera detta, och att det inte skapas någon trängsel, innan vi kan säga ok till ett öppnande igen, säger Angelica Winter till GP.

Fått in klagomål

Miljöförvaltningen har under den aktuella perioden fått in sammanlagt fem klagomål på Le Pain Francais Bistros verksamhet. Främst har klagomålen rört trängsel på dansgolv, i lokalen och i kön in till nattklubben.

Angelica Winter från miljöförvaltningen säger att en bekräftelse på att bistron nåtts av deras beslut kom in under kvällen.

Nedstängt redan innan midnatt

När GP besöker Avenyn en stund innan midnatt har man redan stängt och samtliga gäster har lämnat krogen.

– När vi kom till platsen strax efter halv tolv höll man på att plocka ihop borden och städa i ordning, säger GP:s reporter på plats.

Även polisen befann sig på platsen utanför Le Pain Francais under kvällen, men inte specifikt av anledningen om nedstängning.

– Vi står inte här just av den anledningen, vi är alltid på Avenyn. Men vi var där (reds anm: Le Pain Francais) och pratade med dem tidigare, och det verkar ju ha gått bra, säger en polis som GP pratat med.

Miljöförvaltningen bekräftade att man varit där och kontrollerat utanför krogen vid midnatt.

– De har varit utanför och kollat bägge ingångar, men det var stängt. De kommer att gå förbi igen innan de går hem för att säkerställa. Min kollega såg att det redan gjorts åtgärder på uteserveringen, så det har redan blivit bättre och de visar att de tar detta på allvar, säger Angelica Winter.

Även GP söker Le Pain Francais ägare.

LÄS MER: Trängselkontrollanter stoppades igen – kräver att krog bötfälls

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.