Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Biografen Kaparen stängde 1982 och har därefter varit post, Konsum och Lidl. Bild: Olof Ohlsson

Mark Isitt: Avenyfamiljens köp är det bästa som hänt byggnaden sen 1982

Avenyfamiljens etablering på Stigbergstorget har rört upp många känslor. GP:s arkitekturskribent Mark Isitt förklarar varför kritikerna har helt fel.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

LÄS MER: Därför är majborna så arga på Avenyfamiljen

LÄS MER: Avenyfamiljen borde hålla sig borta från Majorna

Stigbergstorget ligger två kilometer från Avenyn. Inte för att det spelar någon roll var något ligger om du ändå aldrig tänkt sätta din fot där. Men i det här fallet har platsen en viss betydelse. Tycker somliga:

”Avenyfamiljen har inte en aning om hur folk i Majorna roar sig”, beklagade sig Marcus Berggren nyligen (GP, 31/8 2020), apropå krogkoncernens köp av Kaparen. Kaparen som stått tom sedan februari 2016, i närmare fem år, med alla fönster förtejpade, hermetiskt tillslutna, som om där pågick medicinska experiment av skalliga män i vita rockar eller vräkiga porrfilmsinspelningar eller – nu vet jag! – som om herrfrisören på långsidan snittade huvudet av kunderna och drog in liken i ett bloddrypande slakteri där de maldes ner till kebab som sedan dränktes i vitlökssås på Palles gatukök på hörnet. Hur annars har den tyska lågprisjätten Lidl haft råd att hålla lokalen stängd i alla dessa år?

Vad ett sådant spökhus gör med en plats är uppenbart för alla. Det kan avläsas i klottret på Kaparens fasad och de krossade fönsterglasen på Gathenhielmska huset hela vägen bort till de fallfärdiga husen på Bangatan och graffitin på Masthuggskyrkans trappor. Ett förfall som inte ens hemmablindhet kan osynliggöra; GP:s Adam Cwejman är majbo och skrev så här för något år sedan (31/8 2019):

”En oanvänd fastighet ger en trist känsla. Den skapar ett skräpigt intryck och nedskräpning leder till ännu mer nedskräpning. Processen är rätt enkel: Om människor upplever att ett område är illa skött; då klotter inte saneras, skräp tillåts ligga kvar och lokaler missköts, så ökar toleransen för mer förfall.”

Stigbergstorget har ett mindervärdeskomplex, det tror inte att det är så vackert som det faktiskt är.

Att vi därtill pratar om en gammal biograf, som när den galainvigdes 1940 strålade som Anita Ekberg, gör knappast vanvården lättare att acceptera – rågblond och kurvig, slätputsad pärlemorhy, pepsodentleende entréparti, plutande markis och ett struttande självförtroende som fortfarande får trähusen runtomkring att stå och stirra med vegamössorna i nacken. Modernismen när den var som mest uppsluppen, mest expressiv, fortfarande med ena ritstiftet i Swedish Grace. Åtta år senare vann arkitekten Nils Olsson brons vid olympiska spelen i London för sitt Valhallabad, på den tiden konsttävlingar fortfarande var en del av tävlingen.

Och ändå, trots dessa lysande förutsättningar, och trots detta Dorian Grayska-förfall, finns det alltså dem, likt Marcus Berggren, som protesterar. För att Avenyfamiljen heter Avenyfamiljen och därmed inte bör få lov att verka någon annanstans än på paradgatan – ”Räcker det inte med en hel aveny att förpesta?” En protektionism som Johan Wanloo (2/9 2020) förklarar så här: ”Majborna är rädda att Avenyn-ideologin långsamt ska förgifta Majorna. Att deras genuina stadsdel ska förvandlas till en själlös tvärgata, fylld med franchises, dyrt kaffe och golfspelare.”

Som om det vore ett värre hot mot trivseln än knarkförsäljningen, misshandelsfallen och rånen.

Avenyfamiljens köp av Kaparen är det bästa som hänt byggnaden sedan biografen stängde 1982. Sedan dess har där varit post och Konsum och Lidl – brunsåsverksamheter som alla gjort våld på byggnadens flamboyanta personlighet. På grund av dem har Stigbergstorget blivit en fattigare plats. Och på grund av Lidls rent stadsfientliga agerande har Stigbergstorget blivit en förfallen plats.

Vilket förstås är det fina i den här kråksången: om en byggnad kan stjälpa kan den också hjälpa. Om Avenyfamiljen har långsiktiga planer för Kaparen – och det får man anta att de har, de försökte köpa lokalen av Lidl redan 2016 – kan deras inträde upprätta en hel stadsdels stukade självförtroende.

För att parafrasera Anita Ekberg: Stigbergstorget har ett mindervärdeskomplex, det tror inte att det är så vackert som det faktiskt är.

Läs mer av Mark Isitt:

LÄS MER: Varför kan inte rika göteborgare göra staden finare?

LÄS MER: 10 tips för att göra Göteborgs stadskärna bättre

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.