Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Avatar bidar sin tid med mörk platta i skuggan av pandemin

Avatar hann precis ta sig ut ur Ryssland innan pandemin stängde världen. Nu försöker Göteborgsbandet navigera sin mörka metal i en bitvis mardrömslik samtid.
– Vi gör musik med extrema bilder som blir ännu tydligare i den här verkligheten, säger sångaren Johannes Eckerström.

Under vårvinter var Avatar på turné i Ryssland tillsammans med Sabaton. Som alla minns gick det snabbt när land efter land stängde ned, men Avatar hann ta sig hem. Johannes Eckerström hade närmast, han bor sedan ett antal år i Helsingfors i Finland.

Sisådär sex månader senare försöker Avatar, som Johannes beskriver det, hitta sätt att ”fortsätta vara ett band”.

– De som är i Göteborg träffas och repar flera gånger i veckan på ett sätt som vi inte gjort på många år. Jag försöker bidra på mitt håll med att försöka planera framåt, göra intervjuer och prata om vår nya skiva.

– Man kan säga att vi bidar vår tid. Avatar är ett band som vill och måste turnera och jag tror på att vi är tillbaka i det så småningom, säger Johannes Eckerström.

LÄS MER: Metaltowns uppgång, fall och inställda comeback

LÄS MER: Lika mycket show som metal när Avatar intog Trädgår'n

Samtidigt vill Avatar inte vänta. Därför valde man att under sommaren trots allt släppa ny musik. Albumet ”Hunter gatherer” med medföljande singeln och videon ”Colossus” är betydligt mörkare än den lekfulla fantasin på förra plattan ”Avatar country”.

– Vi försöker hela tiden hitta nya sätt att vara nybörjare. Senast blåste vi ur systemet med en slags komedi, den är skivan är mer allvarstyngd. Inom metal drar vi gärna saker till det extrema och det blir nog ännu mer effektivt med den verklighet vi har just nu, säger Johannes Eckerström.

Bandet förvandlades för ett tag till bokklubb

Texterna på albumet är delvis inspirerade av Yuval Noah Harari uppmärksammande och hyllade bok ”Sapiens - en kort historik över mänskligheten” som vandrade runt bland medlemmarna.

– Bandet förvandlades för ett tag till en bokklubb. Vi diskuterade vad vi hade läst och pratade vidare om etik, politik, forskning och framtidsvisioner. Det var bland annat så låten ”Colossus” kom till, den är en slags modern Frankensteins monster-berättelse om vad som händer och vilka dilemman som uppstår när vi skapar en dator med en mänsklig hjärnas egenskaper, säger Johannes Eckerström.

Sångaren och frontmannen är övertygad om att en stor del av bandets publik verkligen grottar ned sig och lyssnar på vad låtarna handlar om, även om det kan vara ganska komplext ibland.

– Hårdrockare är ambitiösa på det viset. Men det måste alltid grunda sig i musiken. I riffen och att trummorna sitter som de ska. Sitter man och skriver existentiella texter utan att det svänger blir det bara onani. Men med musiken på plats kan man börja förmedla känslor som i sin tur väcker tankar. Så är det i alla fall för mig, säger han.

Avatar

Medlemmar: Johannes Eckerström – sång, John Alfredsson - trummor, Jonas Jarlsby- gitarr, Henrik Sandelin - bas och Tim Öhrström - gitarr.

Aktuella: Med albumet ”Hunter gatherer” och videon ”Colossus”

Visst du att: Corey Taylor från Slipknot kom förbi studion i Los Angeles när Avatar spelade in. Och att det slutade med att han visslar på låten ”Secret door”. - Det är lite ”South Park” att gästas av en världsstjärna och sedan låta honom vissla, skojar Johannes Ekström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.