Australiska chockad över Almapriset

ANNONS
|

Under onsdagskvällen omkring klockan åtta lokal tid får författaren Sonya Hartnett ett omtumlande telefonsamtal till sitt hem i Melbourne i Australien. Budskapet är att hon är fem miljoner kronor rikare och får årets Litteraturpris till Astrid Lindgrens minne.

- Jag var tvungen att gå ut och har vandrat omkring planlöst i kvarteret de senaste fyra timmarna. Jag visste att jag var nominerad. Men att verkligen vinna fem miljoner, det händer bara inte såna som jag, säger Sonya Hartnett på telefon.

Hon tycker att det är fascinerande att hennes böcker funnit läsare på andra sidan jordklotet. Hon bor med en hund och en katt i ett stort hus som behöver renoveras. Nu har hennes vänner föreslagit att hon ska köpa ett nytt i stället.

ANNONS

- Men jag vet ingenting. Min hjärna är tomhetens sjö just nu, säger hon och skrattar.

Sonya Hartnett är född 1968 och debuterade redan som femtonåring med boken Trouble all the way. Sedan dess har hon skrivit närmare tjugo böcker, ofta med ett skrämmande innehåll. Juryn bakom Almapriset kallar henne för en av den moderna tonårsromanens främsta förnyare. "Med psykologiskt djup och ett under ytan vibrerande raseri skildrar hon ungas villkor utan att väja för livets mörka sidor", heter det bland annat i motiveringen.

Två av hennes böcker finns på svenska, Skuggan av den randiga vargen och Jag är djävulen (1996). Den sistnämnda står på vuxenhyllan på Stadsbiblioteket.

- Det är två väldigt märkliga böcker som är så långt ifrån varandra de kan vara, säger Sonya Hartnett.

- Jag är djävulen skrev jag för hur längesedan som helst, en väldigt arg liten bok. Skuggan av den randiga vargen kom ett par år senare och är mer som de böcker jag skriver nu. Kanske är den min mest fridfulla bok.

Den australiska författaren berättar att hon känner sig stolt över sin senast bok som just getts ut i Australien. Sadie and Ratz heter den och är hennes första som vänder sig till mindre barn. Nästa har arbetstiteln Butterfly och ska handla om en tonårstjej som slits mellan raseriutbrott och ömhetsbehov. Förmodligen blir den klar till nästa sommar.

ANNONS

Sonya Hartnett säger att hon försöker variera sig så mycket som möjligt och att skrivandet omgärdas av liknande känslor som tandläkarbesök. Tanken på att sätta sig i stolen är skrämmande. Väl där går det oftast rätt bra.

Hon har även tidigare prisats, bland annat med Guardians barnlitteraturpris. Men hon har har aldrig varit i Sverige. I vår blir det dags. Den 28 maj tar hon emot världens näst största litteraturpris vid en ceremoni på Skansen i Stockholm med bland andra Kronprinsessan Victoria.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne

ANNONS