Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mölndalsfödda artisten Aurelia Dey presenterar plattformen ”Sunday Service Talks”. Bild: Thomas Johansson

Aurelia Deys webbserie riktar sig mot afrikanska diasporan

Aurelia Dey hade stora planer för 2020. Men när pandemin bröt ut fick hon likt alla andra tänka om. I stället för det planerade albumet ”Sunday Service” har hon under våren lanserat webbserien ”Sunday Service Talks” – ett safe space för den afrikanska diasporan.
– Om jag hade sett ett sådant program när jag var yngre så tror jag att det skulle hjälpt och inspirerat mig.

Aurelia Dey sitter med ryggen mot en gul fondvägg. Hon förbereder sig för det fjärde avsnittet av hennes egenproducerade webbserie ”Sunday Service Talks”, som för dagen spelas in i en av de många konstnärslokaler som finns omkring Sockerbruket.

– Det är en plattform för den afrikanska diasporan. Jag kände ett behov av att skapa ett tryggt rum för mig och mina gyal dem (västindisk kreol; en grupp tjejer, reds. amn), säger Aurelia.

LÄS MER: Här får tjejer pondus genom att rappa

Runt henne – kameror, människor, outfits och snacks som hon köpt med sig till produktionsteamet. Webbserien, som sänds via hennes Instagram och Facebook, har hon beskrivit som ett “safe-space” men också som mycket mer än så.

– Jag tycker att det är viktigt att kunna berätta om saker som man upplevt och känner utan att behöva tänka på att andra dömer dig. Att våga uttrycka vad man känner, och samtidigt ha mod och distans att säga emot politiskt korrekta etiketter.

Aurelia om vad hon tar med sig från 2020: ”Att kunna hitta lugn i en storm. Egentligen är det vad livet i mindre portioner ger oss. Nu har det bara skett i större och oväntade vågor. Jag tror att det varit ett lärorikt år för oss alla.” Bild: Thomas Johansson
Aurelia om vad hon tar med sig från 2020: ”Att kunna hitta lugn i en storm. Egentligen är det vad livet i mindre portioner ger oss. Nu har det bara skett i större och oväntade vågor. Jag tror att det varit ett lärorikt år för oss alla.” Bild: Thomas Johansson

”En väldigt svår process”

2020 var året som Aurelia Dey planerat släppa sitt första album sedan debutplattan ”Gyllene Tider” kom för fem år sedan. Men likt stora delar av kulturbranschen så har pandemin satt hennes projekt i frysboxen.

LÄS MER: Göteborgs poesifestival påminner om ett väckelsemöte

– Jag var så himla redo vid årsskiftet. Det här året skulle jag äntligen få släppa allt som jag arbetat på i två år. Det fanns så mycket som jag ville berätta för världen och sen så blev det bara en käpp i hjulet.

För någon som både sjunger, skriver, skådespelar och driver en dansskola så har det varit en svår vår. Webbserien “Sunday Service Talks” var tänkt att lanseras i mars redan, men det sköts upp precis som det nya albumet som nu väntas komma under 2021.

– Det var i maj som det slog mig att corona verkar bli kvar ett tag, och då bestämde vi för att börja släppa lite material.

LÄS MER: Här är årets kultursnackisar

En ny singel – “Power Bank”, släpptes nyligen. Och så webbserien, där det andra avsnittet bland annat handlade om att ha kärlek till och ta hand om sig själv. Sammanfattningsvis, hur man kan vara sin egen ”Power Bank”.

– Jag satt där med hela denna stora gryta och kände att jag inte kunde ge ut allt. Men portionsvis kanske...

Segal Mohamed gästar

Segal Mohamed, en av de återkommande gästerna i "Sunday Service Talks”, ansluter i takt med intervjun börjar rikta in sig mot bredare och mer allvarliga frågor.

Lämpligt kan tyckas, då hon varit en framträdande röst i minoritetsfrågor och både skrivit debattartiklar och medverkat i opinionsprogram på TV.

Ett av ämnena som kommer upp är om hur det är att växa upp som annorlunda, i ett land där få ser ut som en själv, och hur det är att ta del av kultur som inte porträtterar ens egen liv.

LÄS MER: Burka Songs 2.0 visas på Litteraturhuset

– Det handlar om en representation av kroppar som inte liknar ens egen och i det sker ett förskjutande, säger Segal och fortsätter.

– Istället för att bli sedd för den man är så måste man förhålla sig till någon annan, och blir då en produktionsyta för fördomar.

En röst för de som saknar en

Själv beskriver hon sig som konstnär, och någon som rör sig mycket i offentliga rum. Hon skriver både poesi och skådespelar. En mångsysslare likt Aurelia Dey.

Tillsammans syns de varje vecka i ”Sunday Service Talks”, som de skapat med sina vänner för att den afrikanska diasporan ska få något eget. Något som är gjort av dem och för dem.

– Det blir ens norm att leva i dessa strukturer. Man har inte den terminologin som barn utan man lär sig på äldre dagar i takt med att man läser på och bildar sig. Att det finns människor som levt i kroppar som ens egen, och om det våld som utförts på dessa kroppar, säger Segal Mohammed.

– Därför pratar vi om våra personliga erfarenheter. Och därför är det stärkande att sitta i ett kollektiv där vi lär oss av varandra.

Under tiden har Aurelia Dey hunnit byta om till en (nästan) regnbågsfärgad byxdress, och gjort sig redo för dagens avsnitt som till stor del kommer handla om instinkter och rädslor.

– Om jag hade sett ett sådant program när jag var yngre så tror jag att det skulle hjälpt och inspirerat mig. Jag kan tänka mig att det finns andra som känner så och hoppas att vi kan bidra till det. Ingen utbildning, inga proffs. Bara att få höra andra blotta sina tankar och sitt inre, säger Aurelia.

– It’s for us and for everyone. Alla har makten att förändra med ett välbefinnande som grund. Vi är i den här kampen tillsammans.

– Det här året har minst sagt lärt oss: “you never fucking know”... Förlåt, “you never freaking know”. Bild: Thomas Johansson
– Det här året har minst sagt lärt oss: “you never fucking know”... Förlåt, “you never freaking know”. Bild: Thomas Johansson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.