Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bland annat auktionshuset Bukowskis har sålt falsk konst av konstnärerna Alexander Vasilenko och Tom Moore. Bild: Petter Trens
Bland annat auktionshuset Bukowskis har sålt falsk konst av konstnärerna Alexander Vasilenko och Tom Moore. Bild: Petter Trens

Auktionshus sålde falsk konst för miljoner

Ansedda auktionshus och gallerier har sålt konst för miljoner som är falsk, enligt en granskning från SVT Kulturnyheterna.

Konsthandeln Wasskonst, Stockholms auktionsverk och Bukowskis har i flera år sålt verk signerade av konstnärerna Tom Moore och Alexander Vasilenko.

Priserna har legat mellan 2 000 och 6 000 kronor per verk. Hela upplagan värderas till över tio miljoner.

Men konsten är falsk. Det visar Kulturnyheternas granskning.

LÄS MER: Här pågår jakten på förfalskad konst

Både Alexander Vasilenko och Tom Moore beskrivs som i dag verksamma konstnärer. Men Alexander Vasilenko existerar inte.

Det finns däremot en konstnär som heter Tom Moore, och det är han som syns på bild, men han har inget med konsten ifråga att göra.

– Det är mitt namn och jag på bilden, men jag har inget att göra med verken. Så det är en förfalskning, sa Tom Moore till Kulturnyheterna.

LÄS MER: Icke existerande konst såld för 160 000

Alexander Vasilenkos konst, vilken beskrivits som både ”utsökt hantverk” och ”realistiskt oljemåleri”, har dessutom visat sig vara enkla fotomontage utförda i Photoshop.

I ett mejl skriver Bukowskis att det här är ett bedrägeri som de ska polisanmäla. De fortsätter:

”Eftersom vi på Bukowskis sålde verken för ett par år sedan och därmed gått i god för deras äkthet brast vi i våra rutiner när vi bedömde dessa verk.”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.