Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Linnea Axelsson fick priset för årets Svenska skönlitterära bok "Ædnan" vid Augustpriset 2018 i Konserthuset. Bild: Claudio Bresciani/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Augustpriset till Linnea Axelsson för Ædnan

Årets Augustpris i den skönlitterära kategorin går till Linnea Axelsson för Ædnan, ett samiskt släktepos på ordknapp vers. Hon blir den andra pristagaren någonsin som belönas för en diktsamling.

"Ædnan" betyder marken eller jorden på gammal nordsamiska och som läsare är det lätt att tro att Linnea Axelsson diktat om det som hon alltid har velat berätta. Men om hon hade för avsikt att skriva "den stora uppgörelsen" var det i så fall aldrig på ett medvetet plan, berättade hon för TT i samband med att boken kom i våras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag ska tacka alla samer som har berättat om sina liv och vad de har varit med om, sade Linnea Axelsson nu när hon tog emot priset.

Tvångsförflyttningar och rasbiologi

En samisk bakgrund är liktydigt med ärvda trauman, konstaterade hon när TT intervjuade henne, och bokens berättelse rymmer sådant som tvångsförflyttningar på 1920-talet, rasbiologiska mätningar, nomadskolan och tvistemålet mellan Girjas sameby och staten. Samtidigt är det människorna och deras upplevelser som står i centrum.

LÄS MER: Beundransvärt epos om samisk historia

Linnea Axelssons mamma är same. Själv är hon disputerad konstvetare och har valt att skriva intuitivt och skönlitterärt i stället för akademiskt. Sina första år bodde hon i Porjus. Bland kusinerna finns flera renskötare, det samiska fanns hela tiden närvarande under uppväxten och som så många andra samiska skolbarn minns hon frustrationen över att samerna inte fanns med i historieböckerna.

Emma AdBåge fick priset för årets Svenska barn- och ungdomsbok "Gropen" vid Augustpriset 2018 i Konserthuset. . Bild: Claudio Bresciani/TT

Fjärde gången gillt

I barn- och ungdomskategorin blev det fjärde gången gillt för Emma Adbåge, där hennes subtilt subversiva bilderbok "Gropen" tilldelades priset.

Adbåge har varit nominerad till Augustpriset tre gånger tidigare, senast förra året för boken "Dumma teckning!". Men det blev "Gropen", boken om ett gammalt grustag som barnen älskar att leka i, men som de vuxna hatar, som gjorde henne till Augustpristagare.

– Som barnboksförfattare är man så van vid att väga varje ord på guldvåg. Nu tänker jag välja ett ord där jag ber känsliga lyssnare hålla för öronen, men det är så JÄVLA roligt! sade Emma Adbåge när hon klev upp på scenen.

STOCKHOLM 20181126Magnus Vesterbro fick priset för årets Svenska fackbok för Svälten hungeråren som formade Sverige.. Bild: Claudio Bresciani/TT

Kusligt vältajmad bok

Magnus Västerbro får årets August i fackboksklassen för en kusligt vältajmad bok. "Svälten: Hungeråren som formade Sverige" gavs ut i augusti, i ett brunt och söndertorkat Sverige, och handlar om den ödesdigra torka som drabbade Sverige exakt 150 år tidigare.

– Jag tittade precis på de här nomineringarna och tänkte att det finns inte en chans att jag vinner, sade Magnus Västerbro förbluffat när han tog emot priset.

Historiska katastrofer är hans favorittema och hans två tidigare böcker handlar om pesten på 1700-talet. I "Svälten" skildrar han de två nödåren 1867 och 1868 då svenskar svalt ihjäl först på grund av en osedvanligt kall och långdragen vinter, framför allt i Norrland. Ett år senare var det framför allt södra Sverige som drabbades av torka och missväxt.

Samhällets oförmåga att in i det sista inse allvaret slog Magnus Västerbro både när han skrev om pesten och svälten.

I fackbokskategorin var konkurrensen mycket hård. Jens Liljestrands Vilhelm Moberg-biografi hade lyfts fram av många kritiker som en värdig Augustpristagare, men det fanns också en hel del som skulle ha velat se tvåfaldiga Augustpristagaren Kerstin Ekmans "Gubbas hage" som vinnare.

Hederspriset gick till Ilon Wikland priset dogs emot av fyra döttrar och en dotterdotter.. Bild: Claudio Bresciani/TT

Ilon Wikland prisades

I år delade Svenska förläggareföreningen för första gången ut ett specialinstiftat hederspris till en nu levande person som har skapat verk av bestående värde. Det gick till Ilon Wikland, kanske mest känd för sina illustrationer till Astrid Lindgrens böcker.

– Ingen kan teckna känslor som hon – på riktigt, sade Eva Gedin, ordförande i Svenska Förläggareföreningen och beskrev Ilon Wiklands bilder som "stor konst".

Priset togs emot av Ilon Wiklands fyra döttrar och en dotterdotter. Den 88-åriga pristagaren själv har olyckligtvis råkat ut för en fallolycka och vårdas just nu på sjukhus, men uppges vara vid god hälsa.

Linn Spjuth får Lilla Augustpriset för vem beskyddar gudarna? vid utdelningen av Augustpriset 2018 i Konserthuset i Stockholm.. Bild: Claudio Bresciani/TT

Fick Lilla Augustpriset

Lilla Augustpriset delades ut till "Vem beskyddar gudarna?" av Linn Spjuth från Nora. Hon tävlade inte bara med ett utan två bidrag och fick ta emot priset ur författaren David Lagercrantz hand. Hon lyfte i sitt korta tacktal fram sina två svensklärare.

– Utan deras stöd och uppskattning hade jag nog inte vågat skicka in bidragen, sade hon.

Nomineringarna till årets Augustpris orsakade en del höjda ögonbryn – och på vissa håll upprördhet – eftersom stora namn som Sara Stridsberg, Jonas Hassen Khemiri och Jonas Gardell inte fanns med. Men andra, som litteraturkritikern Yukiko Duke, betecknade den skönlitterära juryns urval som "piggt och bra".

Inför kvällens gala har tre namn utkristalliserat sig som förhandsfavoriter i den skönlitterära kategorin: Linnea Axelssons samiska släktepos "Ædnan", Sami Saids roman "Människan är den vackraste staden" och debutanten Karin Smirnoffs "Jag for ner till bror", en mustig berättelse som utspelas i den fiktiva byn Smalånger.

– Jag tror att "Ædnan" och Smirnoff ligger bra till men skulle gärna se att "Ædnan" fick det eftersom lyriken alltid blir eftersatt i ett sådant här läge, sade Yukiko Duke till TT för några dagar sedan.

Fakta: Augustpriset

I år är det 30 år sedan Augustpriset instiftades av Svenska förläggareföreningen. Priset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok.

En jury i respektive kategori nominerar sex böcker vardera. De nominerade böckerna har sedan lästs av en grupp om 63 elektorer, en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker. Det är dessa som slutligen väljer årets pristagare.

Priset delades ut i Konserthuset i Stockholm. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får också en bronsstatyett av konstnären Mikael Fare. På galan delades även Lilla Augustpriset ut. Det vänder sig till skrivande ungdomar mellan 16 och 20 år.

Källa: TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.