Augustpriset till Johannes Anyuru

Johannes Anyuru, Fatima Bremmer och Sara Lundberg. Där har ni årets lyckliga Augustpristagare.

ANNONS
|

Den drygt timslånga Augustprisgalan webbsändes på måndagskvällen från Stockholms konserthus. Det var den 29:e galan i ordningen och leddes med fast och vänlig hand avjournalistenJohar Bendjelloul.

Det tredelade Augustprisethar delats ut av svenska Förläggareföreningen sedan 1989, och uppmärksammar de bästa nya svenska böckerna inom skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomslitteratur på svenska.

Den första att hedrasvarFatima Bremmer. Hon fick ta emot Augustpriset för årets svenska fackbok för Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström.

– Det känns enormt stort och omtumlande. Jag är hedrad och lycklig, sade en glädjestrålande pristagare och ville särskilttackaförfattarenoch journalisten Ester Blenda Nordströms släktingarför det förtroende som de visat henne.

ANNONS

Priset för årets svenska barn- och ungdomsbok gick till Sara Lundberg och hennesbilderbok Fågeln i mig flyger vart den vill, en berättelse om sorg och längtan, om kompromisslöshet och fantasins magiska kraft.

Sara Lundberg valde först och främst att tacka sin förläggare, men riktade sig sedan bredare än så.

– Jag vill tacka alla kreatörer som banat väg för mig genom historien, sade en lycklig men till synes lätt överrumplad pristagare.

Kvällens sista pris och den kanske tyngsta Auguststatyetten delades ut till årets svenska skönlitterära bok: Johannes AnyurusDe kommer att drunkna i sina mödrars tårar.

Läs mer:En brännande aktuell roman

Romanen som Johannes Anyuru började arbeta med efter terrorattacken mot Charlie Hebdo i Paris 2015 är en dystopisk skildrig av ett framtida Göteborg där alla muslimer måste skriva under ett särskilt kontrakt för att inte bli kallade "Sverigefiender" och riskera deportation.

Efter att Johannes Anyuru tagit emot sitt pris valde han också att tacka sina skrivarelever i Biskopsgården och på Rymdtorget i Bergsjön.

– De är så fulla av mod och livskraft!

Läs mer: Frödingpriset till Johannes Anyuru

Läs mer: Anyuru får PO Enquist-priset

Även Lilla Augustpriset delades ut i Stockholms konserthus på måndagskvällen och det priset, öppet för alla mellan 16 och 20 år, gick i år till Saga Miketinac från Ronneby. Hon var nominerad för två bidrag och fick priset för Den röda cykeln. Priset ville hon tillägna sin lillasyster och sin svensklärare Nils Nilsson.

ANNONS

– Utan honom hade jag inte vågat skicka in något bidrag, sadeSaga Miketinac efter att hon fått ta emot sitt pris av kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Årets Augustprisvinnare

Årets svenska skönlitterära bok:Johannes Anyuru, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.

Årets svenska fackbok: Fatima Bremmer, Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström.

Årets svenska barn- och ungdomsbok: Sara Lundberg, Fågeln i mig flyger vart den vill.

Lilla Augustpriset: Saga Miketinac,Den röda cykeln.

ANNONS