Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Favoriter. Ngugi wa Thiong'o och Margaret Atwood ligger bra till i förhandstipsen. Bilder: TT.

Atwood ny bland toppkandidaterna inför Nobelpriset i litteratur

Murakami och wa Thiong'o har oddsen på sin sida inför tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur på torsdagen, men även namn som Donald Trump och Kanye West spelas.

Förra årets pristagare Bob Dylan var ett oväntat val av Svenska Akademin. Att en musiker från den populärkulturella världen tilldelades världens tyngsta litteraturpris fick många ögonbryn att höjas.

Ett antal spelare som satsat pengar på Bob Dylan fick god utdelning. En satsad hundralapp på honom gav 900 kronor tillbaka, enligt Henrik Holm, spelexpert på Unibet.

– Vi hade i alla fall med honom på oddslistan inför tillkännagivandet, om än inte så högt upp, säger han.

Hur ofta har ni haft rätt namn i topp på listan?
– Jag tror att vi har haft rätt en gång under de nio år som jag har jobbat här. Det var när Svetlana Aleksijevitj fick priset för två år sedan.

Murakami toppar oftast

I år ligger den japanska författaren Haruki Murakami och kenyanske Ngugi wa Thiong'o i topp hos oddsmakarna, följda av kanadensiska Margaret Atwood och israeliske Amos Oz.

Murakami, wa Thiong'o och Oz är alla tre återkommande namn i förhandsspekulationerna. Haruki Murakami har toppat flest gånger de senaste åren, bedömer Henrik Holm, men där har Svenska Akademiens smak hittills inte överensstämt med spelarnas.

Tror på Bob Dylan-effekt

Margaret Atwood är däremot ett relativt nytt toppnamn, något som Henrik Holm tror kan bero på en Bob Dylan-effekt, det vill säga att spelarna antar att Svenska Akademien nu har fått smak för författare vars verk finner sin publik på andra vägar än via bokhyllan.

– Jag tror hon ligger högt upp på grund av den omtalade tv-serien The handmaid's tale, som har gjort Atwoods bok aktuell igen. Bob Dylans pris förra året har breddat möjligheterna, säger han.

Även Donald Trump spelas

Apropå oväntade namn så har Unibet även med Donald Trump och Kanye West på sin lista över spelade namn (de ger dock ungefär 1000 gånger pengarna), något som Henrik Holm förklarar med att spelandet på Nobelpriset fortfarande är ganska måttligt.

– Det ökar så smått varje år, men är ganska långt ifrån en Premier league-match. Det gör att ganska små insatser kan få stort genomslag i placeringen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.