Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Johan Wanloo: Att du tränar säger ingenting om hur duktig du är på ditt jobb

Johan Wanloo menar att det visar på större viljestyrka och beslutsamhet att dricka sig full ensam hemma än att träna.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag känner flera väldigt korkade människor som tränar väldigt mycket. De går upp i svinottan för att springa eller ta ett pass på gymmet innan de går till jobbet. Samtidigt är de så hjärtskärande bänga att när de säger något är det oftast så dumt att det känns som tiden stannar.

Nu tror jag på intet sätt att deras idoga tränande och deras dumhet har något med varandra att göra.

Men det är onekligen så att världen värderar den som är vältränad och dum högre än den som är tjock och smart. Inte minst i arbetslivet. Att signalera att man tränar mycket är helt enkelt bra för karriären.

LÄS MER: Alla borde inte få flyga

Jag är själv inte med på det sociala jobbnätverket Linkedin men jag har sett skärmdumpar från trådar där folk hetsar varandra till att gå till gymmet så tidigt på morgonen som möjligt. Inte nödvändigtvis för att må bra utan för att ge ett gott intryck på jobbet. “Jag vaknar 4:30 och joggar till gymmet och tränar till 6 och äter frukost och är på jobbet kl. 8 ligger aldrig efter alltid steget före.” De går genom livet som vandrande motivationscitat.

Man behöver inte vara speciellt smart för att förstå hur de här mekanismerna fungerar. Folk har på sig sina träningskläder dygnet runt eftersom det signalerar att de är handlingskraftiga människor med kontroll över sina liv. “Handlingskraftiga människor med kontroll över sitt liv är banne mig precis vad vi behöver på den här firman. Du börjar på måndag!”

LÄS MER: Göteborg åt upp och spottade ut Stureplan

Jag tror det är direkt farligt. Både för de som som pressar sig själva till utbrändhetens gräns och företagsekonomiskt. En människas förmåga att gå upp tidigt för att göra pull-ups på ett utomhusgym säger absolut ingenting om en dennes fallenhet för att vara en duktig key account manager.

Det som signalerar att en människa är framåt och ambitiös har ändrats under åren. Förr skulle halsen var tvättad och skorna putsade. Det sa heller ingenting om den verkliga människans förmågor eller kunskaper.

Jag vet av erfarenhet att det egentligen inte är speciellt svårt att träna. Om jag får säga det själv hade jag en gång i tiden rätt stora armar. Iallafall såpass stora att andra jämnåriga män nervöst kände sig nödgade att kommentera dem. “Jo jag tränade också mycket förr men jag ska börja igen snart.”

LÄS MER: Det är mitt fel att dagens unga är moralister

Jag fick dem genom att lyfta grejer ca två timmar i veckan i tio år samtidigt som jag lyssnade på musik. I jämförelse med mycket annat var det ganska lätt. Det var mångdubbelt svårare att lära mig Adobe Indesign än det var att få svullna biceps. Jag gör hellre hundra armhävningar än någonsin hanterar ett Exceldokument igen.

Det visar ärligt talat på större viljestyrka och beslutsamhet att dricka sig full ensam hemma än att träna. Detta vet jag också av erfarenhet.

Hade jag befunnit mig på någon slags beslutsfattande position inom näringslivet hade jag inte tittat på hur en person tränar. Jag hade tittat på hur personen äter. Det är den som knuffar sig före i kön till buffén jag hade tittat extra på. Den som tar efterrätt två gånger. Det signalerar vilja. Aptit. Inte bara på chokladmousse utan också framgång.