Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Asap Rockys försvarare Henrik Olsson Lilja. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Asap Rockys försvarare Henrik Olsson Lilja. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Asap Rocky häktad för misshandel

Hiphopartisten Asap Rocky har häktats på sannolika skäl misstänkt för misshandel i Stockholm.
Det är förödande för honom. Varje dag som går är en katastrof, säger hans advokat Henrik Olsson Lilja.

Åklagaren ville ha artisten häktad för grov misshandel, men Stockholms tingsrätt häktar honom för misshandel av normalgraden.

-Det är en framgång för försvaret såklart eftersom åklagaren påstått att det är grov misshandel. Men just nu är det ganska ointressant, säger Olsson Lilja utanför domstolen.

Tingsrätten bedömer inte att det finns någon större risk för att Asap Rocky påverkar utredningen, däremot anser man att det finns risk för att han avviker och därför får han stanna i häkte. Han har däremot inga restriktioner utan kommer att kunna ha kontakt med omvärlden.

Flera personer

Åklagaren Fredrik Karlsson delar inte tingsrättens uppfattning om att det inte rör sig om grov misshandel, utan hänvisar till att det var flera personer som gav sig på offret som sedan fick föras till sjukhus i ambulans med bland annat skärskador.

-Sedan finns det en provokation och ett efterföljande av de här personerna, tillägger han.

-Det finns delar i utredningen som rör rätten till självförsvar, och hur stor den ska vara.

Henrik Olsson Lilja är förvånad över att hans klient häktas, och säger att beslutet ska överklagas till hovrätten.

-De har blivit angripna, och han har använt sig av självförsvar helt enkelt, säger han.

Satt på paus

Asap Rocky begärdes häktad i går och har suttit anhållen sedan i tisdags natt. Han greps av polis efter sin spelning på hiphopfestivalen Smash på Stadion i Stockholm, men själva bråket allt handlar om utspelade sig på söndagen.

Han kommer att sitta häktad i minst två veckor, om inte hovrätten häver häktningsbeslutet. Åtal ska vara väckt senast den 19 juli.

Den pågående världsturnén är satt på paus och Asap Rocky har hittills tvingats ställa in spelningar i både Norge och Polen. De närmaste dagarna har han konserter inplanerade i Storbritannien, Tyskland och Ryssland, som med stor säkerhet inte blir av.

Att den amerikanske stjärnan anhållits i Sverige har fått stor uppmärksamhet och flera internationella medier fanns på plats vid häktningsförhandlingen.

Asap Rocky. Arkivbild.. Bild: TaylorJewell/AP/TT
Asap Rocky. Arkivbild.. Bild: TaylorJewell/AP/TT
Konsertaffisch för Asap Rocky inför hans spelning på Smash hiphop-festival.. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Konsertaffisch för Asap Rocky inför hans spelning på Smash hiphop-festival.. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Häktningsförhandling mot den amerikanska hiphopstjärnan Asap Rocky (Rakim Mayers) har hållits i Stockholms tingsrätt.. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Häktningsförhandling mot den amerikanska hiphopstjärnan Asap Rocky (Rakim Mayers) har hållits i Stockholms tingsrätt.. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Rappare, producent, skådespelare, modell.

30 år.

Heter egentligen Rakim Mayers.

Släppte sitt första mixtape 2011 och hyllades för debuten "Live love Asap" 2013. Skivan gick rakt in på förstaplatsen på Billbords 200-lista.

2015 kom uppföljaren "At long last Asap".

Ingår i rapkollektivet Asap Mob.

Har vunnit Bet awards- och MTV awards-priser samt nominerats till flera Grammys.

I maj 2018 greps rapartisten G-Eazy efter en festkväll i Stockholm, misstänkt för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och narkotikabrott. Vid en kombinerad häktesförhandling och rättegång dömdes artisten till villkorlig dom och böter på 80 000 kronor.

2007 greps Snoop Dogg misstänkt för ringa narkotikabrott efter ett framträdande i Globen. 2015 fick Snoop än en gång följa med till polisstationen, där här gången i Uppsala, för att lämna urinprov. Han var bevisligen drogpåverkad, men det gick inte att bevisa att han tagit drogerna på svensk mark.

2007 tog komikern Bill Murray en blöt kväll en golfbil för att transportera sina vänner i centrala Stockholm. Dagen efter hämtades han från häktet av Mia Parnevik och flög direkt hem till USA för att aldrig återvända till Sverige.

2006 greps Guns n' Roses sångare Axl Rose efter ett bråk på Berns hotell där han bet en ordningsvakt i benet. Han dömdes till böter för våld mot tjänsteman och skadegörelse.