Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Asap Rocky fälld för misshandel

Asap Rocky och hans två kompisar döms till villkorlig dom för att ha misshandlat en nittonårig man i Stockholm i juni.

Enligt Stockholms tingsrätt är misshandeln inte så allvarlig att fängelse var aktuellt, däremot ska Asap Rocky och de två medåtalade betala skadestånd till 19-åringen på 12 500 kronor, varav 10 000 kronor för kränkning och 2 500 kronor för sveda och värk, skriver tingsrätten i sin dom. Det är ett lägre skadestånd än vad som begärts.

Det har funnits "både försvårande och förmildrande omständigheter vid misshandeln" konstaterar tingsrätten i sin dom och sänker därför 19-åringens ursprungliga skadeståndsanspråk på 140 000 kronor.

Mannen som misshandlades av Asap Rocky och två av hans medarbetare har vittnat om att han i ett inledande skede fick ett slag i bakhuvudet med en glasflaska. Men rätten anser inte att det är bevisat att någon av de tre tilltalade använt sig av en flaska.

Det var därför inte aktuellt att förena den villkorliga domen med samhällstjänst, och med hänsyn till att de tilltalande varit frihetsberövade i 31 dagar ska, i enlighet med HD:s praxis, den villkorliga domen inte heller förenas med böter, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Däremot ska de tre männen, utöver skadeståndet på 12 500 kronor, även betala 19-åringens rättegångskostnader på lite drygt 200 000 kronor.

Yrkade på sex månaders fängelse

Åklagaren i målet, Daniel Suneson, yrkade på att de tre männen skulle dömas till sex månaders fängelse. Männens försvarare hävdade däremot att deras klienter agerat i nödvärn och att de inte har gjort sig skyldiga till misshandel.

– Vi är besvikna eftersom vi hoppats på en frikännande dom, säger Asap Rockys försvarsadvokat Slobodan Jovicic på en pressträff i Uppsala.

Slobodan Jovicic betonar också att han eller hans klient aldrig haft någon tvekan gällande det svenska rättssystemet.

– Min klient har aldrig haft något skäl att betvivla att han skulle få en rättvis rättegång. Han och hans team har stått bakom mig. De har aldrig pratat i termer som andra gjort, säger han.

– Domstolen har gjort ett ytterst kompetent jobb. Åklagaren har gjort det han skulle göra.

Komplext bevisläge

Bevisningen i målet har varit komplex och bland annat bestått av övervakningsfilmer och filmer från mobiltelefoner, förhör med de inblandade personerna och vittnen samt skriftlig bevisning i form av sms, fotografier och rättsintyg, skriver tingsrätten.

Det har funnits försvårande moment, som att tre personer misshandlat en person som ligger ned på marken. Å andra sidan påpekar rätten att det rört sig om en väldigt kort tid som misshandeln pågått och att Asap Rocky och de två andra personerna försökt komma bort från målsägande i, vad rätten uppfattat, syfte att undvika bråk.

"Otäck upplevelse"

Asap Rocky var inte närvarande när domen föll. Han släpptes på fri fot efter den sista förhandlingsdagen i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt och lämnade Sverige för snart två veckor sedan.

I söndags gjorde Asap Rocky sitt första scenframträdande efter frisläppandet, när han spelade på Real Street Festival i Kalifornien. Han kommenterade då tiden i häktet.

– Jag vill bara säga att det jag var med om var galet. Ni kan inte ens förstå hur glad jag är över att vara här. Det var en otäck upplevelse, sade han enligt radiostationen KRRL.

Släppte videoklipp

Det var i samband med att Asap Rocky skulle spela på Smash-festivalen på Stadion i början av juli som ett bråk utbröt i centrala Stockholm. I ett filmklipp går det att se hur Asap Rocky kastar ner en nittonårig man på gatan och hur han och hans vänner därefter attackerar mannen när han ligger ner.

Asap Rockys team släppte själva videoklipp i samband med händelsen, som i stället visar hur de förföljs och försöker undvika en konfrontation. Under rättegången har de yrkat på att de handlade i nödvärn.

Rapstjärnan och hans två medarbetare släpptes på fri fot 2 augusti i väntan på dom. Då hade de suttit häktade i en månad. Under den tiden hann rättsprocessen bli en världsnyhet.

Den amerikanske kändisnyhetssajten TMZ rapporterade exempelvis tidigt att Asap Rocky levde under inhumana omständigheter i häktet i Sverige. Uppgifterna tillbakavisades av Asap Rockys advokat.

LÄS MER: Leif Mannerström sågar ASAP Rockys matmeny

Frågan har även varit stor i sociala medier, där stjärnor som Post Malone, Kanye West och Kim Kardashian uttalat sig. Under häktningstiden startade även konsertarrangörerna Woah Dad och Maloney concerts en kampanj för att Asap Rocky skulle släppas fri, och till och med president Donald Trump blandade sig i situationen genom att ringa till Stefan Löfven.

LÄS MER: Asap Rocky-historien blottlägger rasismens hackordning

Den amerikanske presidenten skrev på Twitter att han haft ett "väldigt bra samtal" med statsministern, men bara några dagar senare kom nya besked, då han i stället skrev att Sverige "svikit USA:s afroamerikanska befolkning".

Återvänder till Norden

Rättegången inleddes den 31 juli och blev en utdragen och uppmärksammad process som sträckte sig över tre dagar.

Trots all uppståndelse väntas Asap Rocky snart återvända till Norden då han ska spela på Blockfest i finska Tammerfors på fredag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.