Artisterna sörjer sin kollega estradören Sven-Bertil Taube

Kollegor och vänner sörjer Sven-Bertil Taube, och hyllar honom samtidigt som artist och scenpersonlighet. Miriam Bryant tackar ”den siste gentlemannen”: ”Du fick allt att låta vackert”.

ANNONS
|

– Han var så otroligt begåvad på scenen, världens stjärna – och samtidigt så ofattbart ödmjuk. Han trodde sig knappt om någonting, säger musikern Lars Nilsson på Nilento studio i Mölndal.

Med värme minns han sitt femton år långa samarbete med Sven-Bertil Taube. Inte minst lyfter han fram resorna till England, Ullevi-konserten med Håkan Hellström 2016 och Sverige-turnén med det Grammisbelönade albumet ”Hommage”. Då var Sven-Bertil Taube redan 80 år.

– När vi satt och åt under turnén berättade han ofta historier. Han hade ju träffat Frank Sinatra och alla de stora och det märktes vilken ikon han var.

ANNONS

Sista skivan Lars Nilsson producerade med Sven-Bertil Taube, i samarbete med Peter Nordahl, var ”Sånger ur havet” 2021.

– Vi skickade då en mikrofon till hans son i England, för Sven-Bertil orkade inte resa mer, och gick knappt längre ut.

Åsa Kalmér regisserade så sent som 2017 Sven-Bertil Taube och Gunnel Lindblom i novellfilmen ”Möte om eftermiddagen”.

– Jag vill minnas honom som en enormt varm och anspråkslös människa som värderade alla lika, säger hon till GP.

– Han var kompetent i sitt konstnärskap, i allt från skådespeleri till sång, och så väldigt rolig också! Alltid bekväm i sin kropp, avspänd. Han brydde sig inte om han råkade vara lite lättklädd när folk kom in i logen.

Åsa Kalmér: ”Han fick till den där blicken”

Under filminspelningen imponerades Åsa Kalmér inte minst av hur skicklig Sven-Bertil Taube var trots att han knappt såg längre.

– Han hade ledsyn, skymtade oss mest som svarta konturer. Ändå lyckades han få till den där blicken och kontakten med Gunnel Lindblom. Det blev helt sanslöst bra.

Miriam Bryant sörjer Sven-Bertil Taube, som hon lärde känna 2015 under inspelningen av TV4:s ”Så mycket bättre”. Senare på lördagskvällen uppträder hon på Göteborgs konserthus. Arkivbild.
Miriam Bryant sörjer Sven-Bertil Taube, som hon lärde känna 2015 under inspelningen av TV4:s ”Så mycket bättre”. Senare på lördagskvällen uppträder hon på Göteborgs konserthus. Arkivbild. Bild: Olof Ohlsson

Sveriges samlade artistelit sörjer nu sin kollega och vän. Håkan Hellström delade på sin Instagram ett klipp från den tidigare nämnda Ullevi-konserten 2016 där Sven-Bertil Taube kommer upp på scen och de tillsammans sjunger För sent för Edelweiss. Till videon skriver han ”Stillsam seglats!❤️”

ANNONS

Sångerskan Miriam Bryant tackar Sven-Bertil Taube ”den sista gentlemannen” på Instagram, och skriver att ”sista gången du stod på scenen var när du gästade mig på strandvägen i april 2019, det är overkligt att jag fick dela den stunden med dig, och så många fina stunder innan det också. Du sa till mig att jag får svordomar att låt vackra, men du, fick allt att låta vackert. tack för allting♥️”

Musikern och kompositören Björn Ulvaeus minns i en intervju i Dagens Nyheter Sven-Bertil Taube som en pionjär för att åter sätta visan i fokus.

– Han har betytt så oerhört mycket för svensk viskonst. Mycket mer än vad han själv förstod, han var väldigt blygsam. Jag kommer att minnas honom som en mycket, mycket fin man.

Sven-Bertil Taube på scen med Carola Häggkvist på Gröna Lund i Stockholm. Arkivbild.
Sven-Bertil Taube på scen med Carola Häggkvist på Gröna Lund i Stockholm. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

”Älskade Sven-Bertil, vila i frid kära du ♥️♥️ Tack för alla fina stunder och allt du gav oss.” kommenterar Carola Häggkvist på Instagram. Det känslosamma inlägget fortsätter: "Tårarna rinner. Men du kämpade länge och du kommer alltid finnas med oss! Din elegans saknade motstycke och din konstform likaså.”

Även Niklas Strömstedt hyllar Sven-Bertil Taube, som kanske landets sista stora estradör. ”Vänlig och nyfiken, humoristisk och snabb i tanke och replik. Du kommer alltid att vara saknad. Segla fint! Vi ses längre fram Sven-Bertil!”

ANNONS

Gitarristen Daniel Gilbert, som bland annat har stått på scen tillsammans med Sven-Bertil Taube på Håkan Hellströms Ullevi-konsert 2016, tar emot beskedet med sorg.

– Det var jättetråkigt att höra. Jag har ju träffat honom några gånger och spelat. Han var en fin människa och det lös igenom hela tiden. När vi spelade ihop kunde han knappt se så han fick sin hustru att recitera texten vi skulle spela vilket var väldigt fint, säger Gilbert, säger han till TT.

Sven-Bertil Taube och Dan Ekborg (till vänster) med regissören Richard Hobert i juni 2010 inför premiären av filmen ”En enkel till Antibes”. Sven-Bertil Taube fick senare en Guldbagge för sin rollprestation. Arkivbild.
Sven-Bertil Taube och Dan Ekborg (till vänster) med regissören Richard Hobert i juni 2010 inför premiären av filmen ”En enkel till Antibes”. Sven-Bertil Taube fick senare en Guldbagge för sin rollprestation. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Richard Hobert ”Han var en ek, stadig med djupa rötter”

Filmregissören Richard Hobert jobbade ihop med Sven-Bertil Taube flera gånger, bland annat i de två filmer där Taube fick Guldbaggar för bästa manliga huvudroll: "Händerna" (1994) och "En enkel till Antibes" (2011).

– Han har levt ett oerhört rikt och äventyrligt liv på många sätt. Men som kamrat på filminspelningar så var han en ek, stadig och med djupa rötter, säger Hobert, till TT.

Artisten Lisa Nilsson minns den folkkära artisten med värme, säger hon till Expressen.

– Jag kommer minnas honom som en fin vän och en stor och självklar del av svensk musikhistoria. Han var en av de mest omtänksamma jag känt. Han var respektfull, omtänksam, varm erfaren och värdig, säger hon och beskriver Sven-Bertil Taube som en bestående konstant av äkta vara och kvalitet.

ANNONS

Skådespelaren Krister Henriksson, 76, säger till Aftonbladet att han gladdes åt att jobba med Sven-Bertil Taube och imponerades av honom.

– Han var en slags läromästare för mig. I sitt liv, i sin artighet. Han var en särskild människa, men också lite blyg och oåtkomlig. Samtidigt som man ville komma honom väldigt väldigt nära, säger Krister Henriksson till Aftonbladet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS