Artisten Einár då han tog emot priset för årets låt under P3 Guld-galan i Partille arena i Göteborg 18 januari 2020.
Artisten Einár då han tog emot priset för årets låt under P3 Guld-galan i Partille arena i Göteborg 18 januari 2020. Bild: Adam Ihse/TT

Artisten Einárs död väcker internationell uppmärksamhet

Mordet på Nils Grönberg, med artistnamnet Einár, uppmärksammas stort även internationellt. Tydliga kopplingar görs mellan dödsfallet och det ökande skjutvapenvåldet i Sverige.

ANNONS
|

Tongivande utländska medier rapporterar om mordet på 19-årige artisten Einár, som beskrivs som en av Sveriges mest populära rappare. The Guardian skildrar 19-åringens intensiva framgångssaga. Den mest strömmade artisten i Sverige på Spotify 2019. Han som redan som 16-åring fick sitt genombrott med låten ”Katten i trakten”, ”The cat in the area” som tidningen förklarar inom parentes. Den begåvade rapparen som vunnit flera Grammys och andra priser för sin banbrytande musik.

Samtidigt: tonåringen som i sina låttexter ofta refererade till ett liv i kriminalitet, inklusive droger och vapen. Franska tv-kanalen France 24 med flera tar upp hotbilden mot Einár. De nämner i samma veva också 23-årige Rozh Shamal, en mindre känd svensk rappare som dödades 2019, i en gängrelaterade skottlossning.

ANNONS

Vapenvåldet har ökat signifikant

New York Post, AFP, Reuters med flera skriver om mordet på Nils Grönberg och kopplar det till förra årets kidnappning. Hur artisten fördes bort och misshandlades av rivaliserande rappare knutna till ett kriminellt Stockholmsgäng. ”En rad personer, däribland Yasin, en annan av Sveriges mest populära rappare, dömdes till fängelse för sin inblandning i kidnappningen”, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Liksom andra media drar nyhetsbyrån direkta kopplingar mellan mordet på Einár och den ökande gängkriminaliteten i Sverige.

”Sverige har sett en våg av gängkriminalitet de senaste åren. Enligt en rapport från i år är de det enda europeiska land där dödligt skjutvapenvåld ökat signifikant från år 2000, från bland de lägsta siffrorna på kontinenten till en av de högsta på mindre än ett årtionde.” skriver The Guardian.

”Kan eskalera genom en slags smittoeffekter”

Rapporten som åsyftas är ”Dödligt skjutvapenvåld i Sverige och andra europeiska länder” som släpptes av Brottsförebyggande rådet i maj i år. Där konstateras att dödligt våld med skjutvapen började öka i Sverige redan under mitten av 00-talet. ”

”Även om själva upptakten till utvecklingen i Sverige är svår att förklara, är det kartlagt att våldet kan eskalera genom en slags smittoeffekter där en skjutning tenderar att utlösa en annan.” skriver rådet på sin hemsida och fortsätter:

ANNONS

”Det blir allt lättare att ta till vapen, och man använder våld både offensivt och för att försvara sig. Ökningen är samtidigt tydligt avgränsad till unga män i kriminella miljöer, inom utsatta områden. Familjerelaterade dödsskjutningar minskar i Sverige, liksom dödligt våld med andra metoder än skjutvapen.”

Löfven: ”Det är tragiskt”

Även statsminister Stefan Löfvens uttalande på EU-toppmötet i Bryssel angående dödsskjutningen av artisten Einár uppmärksammas utomlands:

”Det är naturligtvis tragiskt – ett ungt liv som släcks. Jag har förstått att han har betytt mycket för många unga människor så det är tragiskt.” sade han då.

Musiktidningar som Billboard och svenska Kingsize magazine skriver mer ingående om Einárs hastiga bortgång.

I en längre Youtube-video reflekterar artisten Alex Ceesay över Einárs bortgång och menar att svensk rap blivit en språngbräda in i grov kriminalitet.

”Jag tror rakt av att den svenska hiphopen och vapenvåldet har ett samband” säger rapparen. ”Det inspirerar, tror jag, yngre som redan är på väg åt det hållet att gå in hårdare i den livsstilen”. Särskilt gäller det unga ”som redan är på glid” menar han, och för dem förvärras glorifieringen av våldet via musiken, menar han.

Svårt att byta livsstil

Själv känner han ingen i branschen som inte har något med den kriminella världen att göra. ”Ditt liv blir på något sätt mer i fara ju mer du hamnar i rampljuset” säger Alex Ceesay.

ANNONS

Han poängterar också hur svårt det är att byta livsstil:

”Det är extremt extremt svårt som rappare att ta sig ur gangsterlivsstilen. För om du hamnar där är det extremt många hatare och avundsjuka andra kriminella som kommer att göra allt för att testa dig eller få dig att se keff ut så du måste liksom västa upp och bära strap liksom bara på grund av det.”

Fotnot: keff är slang för ”dåligt, kasst” och strap står för skjutvapen.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS