Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Sara Arvidsson: Aron Flams bild varken provocerande eller unik

Komikern och debattören Aron Flam är polisanmäld för upphovsrättsbrott för omslaget till sin bok ”En svensk tiger”, där tigern heilar och bär hakkors. Sara Arvidsson ser en lång konsttradition som behöver försvaras.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Oavsett om man är konstbevandrad eller inte är har de flesta någon gång sett Carl Johan de Geers antinationalistiska motiv till litografin ”Skända flaggan” – det har till och med tryckts och spritts på tröjor. Denna populära bild föreställer en brinnande svensk flagga vars gula kors har ”vanhelgats” med ordet ”kuken”, ett ord som man i sammanhanget kan tolka som en medveten felskrivning av ”kungen”. De Geers verk presenterades första gången på Galleri Karlsson i Stockholm 1967. På morgonen efter vernissagen anlände polisen till galleriet och beslagtog flera av verken.

LÄS MER: Åtalad för upphovsrättsbrott – svarar med ny bild

Det var med all säkerhet jobbigt att få sin utställning konfiskerad men nu i efterhand kan man också konstatera att incidenten var en lyckoträff: utan tumultet – vilket bidrog till en fällande dom för så kallad uppvigling – hade denna bild inte blivit så känd.

Jarl Hammarberg föregångare

En mindre omtalad föregångare var den pacifistiske Göteborgskonstnären Jarl Hammarberg som ställde ut sin affisch ”Vägra döda/vägra värnplikt” 1965, också detta på Galleri Karlsson. Även detta verk ledde till åtal och Hammarberg dömdes för uppvigling.

Nu, drygt femtio år senare, har återigen ett verk orsakat ett polisiärt ingripande. Bilden jag syftar på är den svenske ståuppkomikern och skribenten Aron Flams omslag till sin bok ”Det här är en svensk tiger”, vilken är en satir på Bertil Almqvists fyndiga illustration från 1941, den senare skapades som en symbol för Statens informationsstyrelse och deras Vaksamhetskampanj under beredskapstiden. Flams version av tigern heilar och bär hakkors, en uppenbar drift med Sveriges påstådda neutralitet och tystnad under andra världskriget. Ungefär 2 000 exemplar av Flams bok beslagtogs av polisen tidigare i sommar. Men i Flams fall är det inte frågan om uppvigling utan om upphovsrättsbrott. Bakom polisanmälningen står Beredskapsmuseet som äger rättigheterna till Almqvists verk.

Aron Flams bild inte unik

Det är inte märkligt att flera personer och organisationer har skyndat till att försvara Flams rätt att parodiera en ikonisk bild, dessutom är den så förändrad att den knappast går att beskriva som ett plagiat. Inom konsthistorien har parafraser varit ett återkommande inslag, och Aron Flams bearbetning är med detta i åtanke varken särskilt provocerande eller unik. Bland dem som har reagerat på åtalet finner vi Journalistförbundet och Konstnärernas riksorganisation samt konstnärer som Carl Johan De Geer. På tal om upphovsrättsbrott har likaså De Geers hustru – Marianne Lindberg De Geer – anmälts för att ha plagierat ett verk av Lena Cronqvist, vilket framstår som smått absurt då parafrasen så uppenbart är en hyllning till kollegan och inte en förolämpning.

Det skulle vara väldigt svårt att finna en konstnär som aldrig någonsin har inspirerats av andra konstnärers bilder. Gränsen mellan vad som uppfattas som en kopia och ett självständigt verk kan vara hårfin. Och med tanke på hur enkelt det är att kopiera bilder och texter i dag, har frågan blivit än mer invecklad. Allt handlar om kontext och vad man gör med materialet.

LÄS MER: Det är inget fel på att bränna böcker

Sedan kan man förstås rasa över Flams uppenbara högersympatier och hans val att dricka ur kaffemuggar som det står ”Socialism är ondska” på, något som Andres Lokko gör i en artikel i SvD (23/7). Jag delar förvisso Lokkos politiska åsikter men förstår inte riktigt vad de har att göra med rättigheten att kunna kommentera eller parafrasera händelser i historien och samtiden. Nästa gång är det kanske en ”typisk” vänsterkonstnär som anklagas för upphovsrättsbrott eller uppvigling, då liksom nu är det nödvändigt att värna om konstens frihet.

Läs mer av Sara Arvidsson:

LÄS MER: Recension: 10-årsjubileum Udden Skulptur

LÄS MER: Christo personifierade det storslagna åttiotalet

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.