Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Popgruppen GES. Från vänster: Niklas Strömstedt, Anders Glenmark och Thomas
Popgruppen GES. Från vänster: Niklas Strömstedt, Anders Glenmark och Thomas "Orup" Eriksson. Bild: SUVAD MRKONJIC/TT

ARN: Rätt att få pengarna tillbaka när GES skjuts upp

GES skulle ta sin show ”Stanna världen en stund” till Gothia towers. Föreställningen sköts upp på grund av corona. Nu har Allmänna reklamationsnämnden (ARN) beslutat att kunder har rätt att få pengarna tillbaka.
– Vi har haft det ganska tufft på senaste tiden kan man säga. Det blir inte roligare av ett sånt här beslut, säger arrangören Patrik Krall.

Den 3 april var det tänkt att det skulle vara premiär för sexton föreställningar av krogshowen ”Stanna världen en stund” på The theater i Gothia towers.

Artisttrion Anders Glenmark, Thomas "Orup" Eriksson och Niklas Strömstedt, som slog igenom 1994 med låten ”När vi gräver guld i USA”, lät hälsa att det skulle bli en förställning: ”där låtarna och vägen till dem är som smakerna i universums bästa glassbar."

Så blev inte fallet.

Coronapandemin och myndigheternas restriktioner dödade alla planer på en större krogshow. I stället beslutade arrangörerna Krall entertainment och 2Entertain att föreställningarna skjuts upp till mars 2021 och flyttar till Scandinavium.

LÄS MER: GES-showen flyttas till våren 2021

Kan välja att inte följa ARN

Men det var inte en lösning som uppskattades av alla.

En som inte är nöjd är en person från Stockholm som hade köpt tre biljetter till showen i maj i år. Stockholmaren har erbjudits att få tillbaka pengarna för den uteblivna maten och nya biljetter till arenan i Göteborg.

Det föll inte i smaken och personen anmälde ärendet till ARN som nu har beslutat att arrangörerna ska betala tillbaka samtliga pengar kunden betalat.

LÄS MER: Diggiloo-producentens hemliga knep stoppar Viagogo

Patrik Krall tycker att ARN gör en felaktig bedömning och nämner särskilt att de inte tagit hänsyn till de allmänna villkor som personen skrivit under.

Han berättar att de ännu inte beslutat om de kommer att följa nämndens rekommendationer.

– Vi ska prata med både branschen och advokat och se vad det här har för påverkan. Sen ska vi reda ut om vi ska följa rekommendationen eller låta det bli en rättssak, säger han.

">
Patrik Krall, vd och producent Krall Entertainment. Bild: Olof Ohlsson
Patrik Krall, vd och producent Krall Entertainment. Bild: Olof Ohlsson

Anser att kunden strider för stridandets skull

Patrik Krall säger att det har varit tuffa månader där samtliga medarbetare jobbat hårt för att boka om arrangemang, lägga nya turnéplaner, avsluta uppdrag och göra nya förhandlingar.

Han anser att de som nu driver ärendet i ARN tar en strid i en tid då människor snarare borde komma samman.

Men kan du ha förståelse för att de vill ha tillbaka sina pengar?

– Låt mig säga såhär. 99,5 procent har inte deras uppfattning. De har uppfattningen att det är helt okej att flytta. Det är extremt många som kommer tillbaka och ska gå på Scandinavium i stället.

Är det så? Är det bara en halv procentenhet som har velat ha tillbaka pengarna?

– Jag blandar lite produktioner här. Men till GES är det inte över en procent i vilket fall.

– Jag kan tycka att det är synd att en liten grupp har den här principen. För det är en principsak. Folk som vill strida för att få rätt. Och de här kämparna som strider för detta är förmodligen inte de mest utsatta. Det är inte den fattiga pensionären som eventuellt hade behövt den här pengen.

Men om ni nu överväger att låta det bli en rättssak, gör inte ni samma sak då? Strider för en principsak?

– Nu är det en hypotetisk fråga. Vi samarbetar mycket med andra aktörer i branschen. Skulle hela vår bransch, inklusive oss, betala tillbaka alla biljettpengar skulle det inte funka. Då behöver nog staten gå in och hjälpa till, säger Patrik Krall.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.