Arkitektur är bäst i verkligheten

ANNONS
|

Det finns undersökningar som visar att de enda som är villiga att betala högre hyra för att sitta i lokaler ritade av en känd arkitekt är medieföretag. Det ger anledning att se upp med mediebilden av arkitektur som en del av upplevelseindustrin. Den är ett mycket speciellt perspektiv.

Svensk arkitektur lämnar en hel del övrigt att önska. Men jag tror inte jag önskar mig samma sak som de kritiker som ständigt kräver en "modigare" arkitektur, på sistone med stöd från högsta politiska håll. En företrädare för denna "nymodighet" är Leo Gullbring, som i GP 9 februari gjorde sig till språkrör för tidskriften Forums missnöje med det svenska. Det är en "bruksarkitektur utan större ambitioner" och "den officiella svenska arkitekturen (har) helt valt att negligera den fria formens revolution i utlandet".

ANNONS

Jag tror det handlar om en skillnad i perspektiv. Avantgardekritikern lever på att åka runt till ett litet urval byggnader, ständigt på jakt efter nya kickar. Eftersom man oftast bara kommer till samma byggnad en gång har man inte tid eller anledning att fördjupa sig i hur den fungerar. Man läser av formen, den fria eller vad det nu är som för tillfället förväntas, och tar med sig några snygga bilder och gärna en teoretisk förpackning hem. Det är kul, det vet jag eftersom jag själv ägnat mig åt det. Men i längden också otillfredsställande, i varje fall om man vill påverka arkitekturens produktionsvillkor.

Arkitektur är bäst i verkligheten. Dess mening är faktiskt att vara just bruksarkitektur, inte att bli internationellt publicerad. Den måste tåla att användas och att stå ute om natten. Och den är alltid en produkt av mångas insatser. Modig och nyskapande har den anledning att vara när den har nya uppgifter att lösa, inte för att följa senaste arkitekturmodet "i utlandet". Ta som en motbild svensk kontorsarkitektur. Den pekas i Juriaan van Meels holländska avhandling The European Office ut som världsledande, vacker och kulturellt väl förankrad. Det tror jag är viktigare än några egensinnigt spektakulära projekt. Även om det inte gör sig lika bra på bild.

ANNONS

ANNONS