Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Arkitekter ska tävla om att rita ett nytt universitetsbibliotek

Göteborgs Universitet är inne i en enorm omvandling av området kring Näckrosdammen och lägger exempelvis 668 miljoner på nya Humanisten. Nu har det blivit dags att få reda på hur det nya universitetsbiblioteket ska se ut.

Akademiska Hus har startat en arkitekttävling där vinnaren får rita en ny byggnad till Göteborgs universitetsbibliotek. Den nya byggnaden är planerad att ligga mellan Korsvägen och Götaplatsen i området runt Näckrosen vid Renströmsparken.

– En arkitekttävling lägger grunden till hög kvalitet i funktion och estetik, säger Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör vid Göteborgs Stad.

LÄS MER: Här är kommunens plan för Näckrosdammens framtid

Universitetsbiblioteket behöver "nya lokaler för att fortsatt utveckla en modern biblioteksverksamhet och skapa en kreativ fysisk mötesplats för akademi och samhälle", enligt ett pressmeddelande.

Vinnaren ska utses av en jury som kommer att bestå av representanter från Akademiska Hus, Göteborgs universitet, Göteborgs Stad och Sveriges Arkitekter.. Bild: Göteborgs universitet

Att de har valt att utlysa en tävling är för att Göteborgs universitet och Akademiska Hus ska få en möjlighet att välja mellan flera olika förslag, samt kunna påverka det slutgiltiga resultatet.

– En tävling kommer att ge oss flera förslag på lösningar och gestaltning av en byggnad i ett fantastiskt läge mitt i Göteborg, säger Birgitta van Dalen, marknadsområdesdirektör vid Akademiska Hus.

LÄS MER: Folk ansöker redan till livstidsjobbet vid Korsvägen

Tävlingen beräknas pågå i minst ett år. Vinnaren ska utses av en jury som kommer att bestå av representanter från Akademiska Hus, Göteborgs universitet, Göteborgs Stad och Sveriges Arkitekter.

– Vi tror att det finns ett stort intresse från både svenska och internationella arkitekter för den här typen av utmanande projekt, säger Birgitta van Dalen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.