Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Arja Saijonmaa sjunger för 80 äldreboenden i Göteborg

Det fanns risk för en ovanligt tråkig vinter på Göteborgs äldreboenden i år, men tur då att Arja Saijonmaa bjuder 80 av dem på en en digital hitkavalkad. Själv manar hon till en lugn jul hemma, i enlighet med restriktionerna.
– Skit i julen i år! Det kommer flera jular, stressa inte, det är som det är och nu får vi respektera det, säger hon.

Arja Saijonmaa är inte främmande för julmusik. För fyra år sedan släppte hon ett album med julsånger, ”Arjas jul” och hon har åkt på julturné med bland andra operasångaren Rickard Söderberg. I år blir det annorlunda, eftersom hon inte får möta sin publik kommer en inspelad konsert med Saijonmaa från Stora teatern att visas på 80 äldreboenden runt om i Göteborg.

LÄS MER: Carl Olsson ser döden i vitögat

Eftersom konserten visas först efter jul har Saijonmaa botaniserat bland alla sina hits från den långa karriären.

– Jag har ett gediget material och hade kunnat köra i fem timmar i sträck men jag plockade smultronen som de längtar efter och vuxit upp med, säger hon.

”Det blev sittdisco”

Men det blev lite julkonsert för Saijonmaa även i år. I samband med att hon spelade in konserten på Stora teatern åkte hon och sjöng på äldreboenden i Landala och Tuve.

– Det var otroligt kul, jag sjöng utomhus och de dansade hela tiden, till och med de i rullator körde sittdisco med händerna i luften, säger hon.

Skit i julen i år! Det kommer flera jular, stressa inte, det är som det är och det måste vi respektera. För mig gör det inget alls, jag äter gott, tittar på tv och stannar hemma

Året har blivit lite annorlunda för även Arja Saijonmaa, med inställda turnéer både i våras och under hösten. Vanligen sjunger hon alltid i kyrkan vid tiden innan jul, men inte heller det blir aktuellt i år. På frågan om vilken som är den bästa jullåten kom svaret i alla fall fort.

– Det är ”O, helga natt”. Det är den bästa jullåten genom tiderna, jag älskar den och det är som min egen låt. Jag sjunger den som Jussi Björling, som en frihetssång. Den har mycket power, säger hon.

Andra år firar Arja Saijonmaa jul i Paris där hon har en lägenhet, eller med sin syster i Tyskland. I år blir det till att stanna hemma, något hon uppmanar alla att göra.

– Skit i julen i år! Det kommer flera jular, stressa inte, det är som det är och det måste vi respektera. För mig gör det inget alls, jag äter gott, tittar på tv och stannar hemma, säger hon.

LÄS MER: Underskatta aldrig Melodifestivalens dragningskraft

Vad önskar du dig i julklapp i år?

– Absolut ingenting, hörrudu! Hälsa och positiva tankar för framtiden! Man ska inte vara så fixerad med materialistiska saker. God mat, böcker och lite filmer och lite vänner är allt jag behöver. Vi har ju telefoner, så jag är nöjd!

Har antikroppar för corona

Tidigt i våras drabbades Arja Saijonmaa av covid-19. En förhållandevis rimlig variant, som tur var, där hon fick feber några dagar och tappade smak och lukt. Men pandemin har också fått henne att sakta ner.

LÄS MER: Här är alla artister i Melodifestivalen 2021

– Jag har aldrig i mitt liv varit på ett och samma ställe så mycket som i år. Det har varit nyttigt. Jag tror att denna tiden är viktig för oss alla, moder jord måste få vila lite och det måste vi med. Sen kan vi fundera på hur vi ska fortsätta leva här, naturen har gett oss en varning. Då måste vi lyssna!

GP:s julkalender

Julen år 2020 kommer inte att bli som andra jular. Men även om vi journalister skriver mycket om isolering, smittspridning och nedstängning så är det viktigt att vi inte glömmer att det finns mycket att glädjas åt. Människor som ställer upp för varandra och sprider julglädje, familje- och vänskapsband som knyts starkare och ett samhälle som står starkt under denna prövning. För att sprida värme i jultid kommer GP varje dag, från den första till tjugofjärde december, öppna en lucka med en positiv nyhet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.