Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Röhsska museet. Stängdes för omorganisation och ombyggnad i februari 2017. Öppnar igen tidigast i höst. Bild: Lisa Thanner
Röhsska museet. Stängdes för omorganisation och ombyggnad i februari 2017. Öppnar igen tidigast i höst. Bild: Lisa Thanner

Arbetsgrupp ska se över samfinansiering

Hur ska Göteborgs kulturinstitutioner finansieras i framtiden? Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) och regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) beslöt på onsdagen att tillsätta en arbetsgrupp för att fördjupa sig i frågan.

Under onsdagseftermiddagen samlades representanter för Regionstyrelsen, Kommunstyrelsen, samt regionens- och stadens kulturnämnder till ett gemensamt möte i Göteborgs rådhus. Där lyftes ånyo den fråga som hösten 2015 utreddes av konsulten Thomas Nyh: Hur finansieringen av kulturinstitutionerna i Göteborg i framtiden ska se ut.

Thomas Nyh föreslog i sin rapport olika finansieringsmodeller, med delat eller enskilt ansvar för Göteborgs stad och VG regionen, men sedan hamnade denna för Göteborgs kultursektor så avgörande fråga i skymundan när andra politiska beslut brådskade.

"Angeläget att hitta goda lösningar"

På onsdagen beslöts att en arbetsgrupp nu ska tillsättas för att fördjupa sig i frågan och föra den framåt.

– Det är jätteangeläget att hitta goda lösningar på det här, säger Ann-Sofie Hermansson (S), ordförande för Göteborgs Kommunstyrelse, som tillsammans med Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) kommer att arbeta framriktlinjer för gruppens arbete.

Bland annat rör det sig om finansieringen och det framtida huvudmannaskapet för Röhsska museet, Göteborgs konstmuseum och Stadsteatern.

– Ja nu ska vi börja med att arbeta fram vad arbetsgruppen ska ha för direktiv, bekräftar Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) .

Det har gått tre år sedan Thomas Nyhs rapport kom. Varför har ni inte tagit tag i det här förrän nu?

– Ja det kan man ju diskutera, och det har också diskuterats på olika håll och kanter. Men det är flera styrelser inblandade och då brukar ärenden ofta hamna i långbänk, säger Johnny Magnusson.

– När det gäller Röhsska museet har det också varit ägare, stiftelser, stiftelseurkunder, och en massa juridiska frågor inblandat. Så det är en massa frågor som behöver redas ut.

Hur många som ska ingå i gruppen eller exakt när arbetet ska påbörjas är ännu inte klart.

– Vi får lov att återkomma i själva sakfrågan, men vi är angelägna om att ha en diskussion om det här nu, säger Ann-Sofie Hermansson. (S)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.