Aran sjunger till pappa Sherko

Aran Wehby är fritidspedagog i Haga. Men sjunger om upplevelser i Kurdistan. I lördags kom hans nya ep Min historia.

ANNONS

För tre veckor sedan stod Aran Wehby på scen när delfinalen av Ortens poet avgjordes i Angered. Då läste han texten till Paranoia, om pappa Sherkos flykt från irakiska Kurdistan, och i lördags kom den ut som en av tre låtar på hans nya ep Min historia. Både på Spotify och som en fysisk cd-singel, för dem som fortfarande tror på sådana. Vilket visade sig vara riktigt många.

– Den har sålt jättebra! Jag har bara 20 singlar kvar, nästan skriker Aran Wehby i telefonen för att inte de många barnrösterna i bakgrunden ska överrösta honom.

Med musiken i hjärtat

Aran Wehby, 25, arbetar som fritidspedagog på Hagaskolan och trivs bra med det. Men det är i musiken han har sitt hjärta, i poesin sin själ.

ANNONS

Låten om pappa Sherkos flykt från Irak och hans långa kamp med de irakiska myndigheterna för att få behålla sitt kurdiska efternamn Ahmed har Aran Wehby jobbat med i drygt ett år.

– Jag spelade den nyligen för min pappa och han grät för första gången på 24 år. Det kändes väldigt starkt.

Har du själv erfarenheter av att vara på flykt?

– Nej, inte på det sättet, jag är född i Sverige. Men några år efter Saddam Husseins fall skulle vi besöka Irak och blev trakasserade av turkiska militärer vid gränsövergången. De kissade på min pappas böcker, hade sönder hans dator och sade förnedrande saker om Kurdistan.

Är det en av orsakerna till att du skrivit låten?

– Ja, absolut. Jag vill att folk ska få höra vår berättelse. Men mina sånger på ep:n handlar inte bara om pappas upplevelser, jag sjunger även om pengar och makt, om ha-begäret och hur det kan förstöra oss.

– Dessutom vill jag bryta mot alla de klyschor som finns inom hiphopen, ge ungdomar riktiga verktyg att möta verkligheten istället för att sjunga om droger och sexistisk skit. Jag älskar när kultur kan samla människor oberoende av ursprung, tro, kön, ideologi, samhällsklass och så vidare.

ANNONS

Vad händer framöver?

– Jag håller ett par olika workshops med hiphop och poesi i höst, spelar på Åbys nya mötesplats 10 november och jobbar vidare med mitt album som förhoppningsvis kommer nästa år. Det händer mycket nu.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS