Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Det var dessa böckerna, ämnade till modersmålsundervisning, som innehöll antisemitiska och islamistiska påståenden och som fick Östhammar kommun att reagera. Bild: Zacharias Fjellander
Det var dessa böckerna, ämnade till modersmålsundervisning, som innehöll antisemitiska och islamistiska påståenden och som fick Östhammar kommun att reagera. Bild: Zacharias Fjellander

Antisemitiska och islamistiska böcker på bokhandel i Göteborg

Antisemitiska och islamistiska påståenden samt religiös propaganda hittades i iranska läroböcker på en skola i Östhammar kommun. Underleverantören av böckerna var bokhandeln Khayyem Books i Göteborg, uppger Världen idag.

Det var Östhammar kommuns enhetschef på modersmålsenheten, Zacharias Fjellander, som först upptäckte det olämpliga innehållet. När han bläddrade genom de persiska böckerna från Iran upptäckte han bilder på bland annat soldater och beväpnade barn, något som Världen idag var först att rapportera om. I en av böckerna, som är gjord för gymnasiet, uppmanas ungdomar att gå i kamp mot judarna.

Skolpersonalen som beställt materialet ska inte ha varit medveten om innehållet i just de böckerna.

– Det här är helt oacceptabelt i en skola. Det känns väldigt fel. Eller ”fel” är ett för svagt ord. Det här får bara inte förekomma, säger Zacharias Fjellander i ett uttalande till DN.

Bokhandel i Göteborg importerade böckerna

Underleverantören var den göteborgska bokhandeln Khayyem Books. I en intervju med DN kan inte bokhandeln svara på hur många av dessa böcker som har sålts och frånsäger sig ansvaret för böckernas innehåll.

Den iranska regimen använder sig av läroböcker för att sprida sin religiösa propaganda och en av böckerna ska innehålla en romantiserad historia om en pojke som är barnsoldat och som ska gå i krig mot Irans fiender.

LäroMedia ska ha spärrat innehållet, men Världen idag uppgav i en artikel från gårdagen att titlarna fortfarande ska finnas kvar på hemsidan. Skolverket har i en kommentar till Världen idag även uppgett att de inte har möjlighet att agera mot enskilda titlar utan beslut från riksdag och regering.

GP har sökt Khayyem Books för en kommentar men inte fått något svar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.