Antikt i Göteborgs okända museum

7 000 år gamla lerskärvor från Kreta och 5 000 år gamla föremål från Cypern. Allt finns på Antikmuseet i Göteborg, stadens kanske hemligaste museum.

ANNONS
|

Antikmuseet vid Göteborgs universitet har en unik samling av antika originalföremål som visar på olika sidor av de antika Medelhavskulturerna som Cypern, Grekland och Italien. De flesta föremålen kommer från Cypern. Det hänger tätt ihop med den jubilerande Svenska Cypern­expeditionen, som genom åren fört med sig åtskilliga fynd hem från utgrävningarna.

Gjerstad ledde första expeditionen

–I år är det 90 år sedan den första svenska Cypern-expeditionen (1927-31) under ledning av professor Einar Gjerstad började utgrävningarna på ön tillsammans med tre andra arkeologer, berättar Antikmuseets Niki Eriksson, som också ordförande i föreningen Svenska Cypernexpeditionens vänner. Utgrävningarna på Cypern har fortsatt, i många år under ledning av professor Paul Åström från Göteborg. Internationellt är han känd som en av de främsta experterna på Cyperns fornhistoria. Han arbetade med utgrävningarna fram till sin död 2008. –På Cypern ses svenskarna som de som grundade arkeologin på Cypern. Och Gjerstad är speciellt ansedd. Göteborgs universitet fortsätter utgrävningarna. De senaste åren har Peter Fischer lett expeditionen och maj åker han ner med ett antal studenter från olika universitet.

ANNONS

Vill nå fler besökare

Antikmuseet tillhör Historiska Institutionen och ämnet Antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs universitet. Det invigdes 1984 och har funnits i de nuvarande lokalerna på Olof Wijksgatan, i drygt tjugo år. Hit kommer grupper i olika åldrar. Det är speciellt inbokade studiebesök med guidade visningar för studieförbund, pensionärsföreningar och skolklasser, främst gymnasieklasser och de kommer från hela Västra Götaland. Till Antikmuseet hittar dock inte så många besökare som bara spontant droppar in. Öppettiderna är begränsade och lokalen ligger inne på universitetsområdet bakom Artisten. –Det är synd, vi vill gärna att fler Göteborgare upptäcker oss. Om ett par år flyttar vi till nya Humanisten som just nu byggs här intill. Där kommer vi att finnas i entrén och synas utåt på ett mycket bättre sätt, berättar Niki Eriksson, museets föreståndare, och fortsätter: –Museet är också en viktig del av undervisningen, studenterna lär sig till exempel att tolka föremål och dokumentera arkeologiska fynd i museet genom att teckna och beskriva.

De äldsta föremålen i samlingarna är cirka 7 000 år gamla. Det är skärvor från lerkrukor, som har grävts fram under Knossospalatset på Kreta. Föremålen i samlingen består till största del av keramik, som täcker in en period av drygt 5000 år, från neolitisk till senantik tid.

Född på Cypern

Niki Eriksson är själv född på Cypern. Hon växte upp i Nicosia och utbildade sig till ekonom och började arbeta i familjens hotellföretag. –Men jag drogs till historia och arkeologi. Intresset började tidigt, skolan tog oss med till många olika utgrävningsplatser runt om på ön, berättar hon. Kärleken förde henne till Sverige 1980. Hon började studera religionshistoria, konstvetenskap och antikens kultur- och samhällsliv som en hobby. –Jag var glad och tacksam över att ha kunnat utveckla mitt intresse. Under många år var jag med och grävde i Paul Åström team i Grekland och på Cypern. Till slut undrade någon varför jag inte doktorerade. Så då gjorde jag det, säger Niki Eriksson, som trivs i sin roll på museet. Hon betonar: –Allt som finns här i museet är har tagits hit lagligt och på officiella vägar. Det är viktigt att notera.

ANNONS

Fakta: Antikmuseet

Tillhör Institutionen för Historiska studier, Antikens kultur och samhällsliv, vid Göteborgs universitet: Antikmuseets samling av antika originalföremål belyser flera aspekter av Medelhavsvärldens antika kulturer. Öppettider: Tisdagar 15-18. För bokning av besök och visning vid andra tider än tisdagar 15-18 kontakta antikmuseet@history.gu.se

ANNONS