Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Den tyska flygvapenchefen och riksmarsalken Hermann Göring i sin cell i fängelset i Nürnberg. Bild: AP

Björn Werner: Antikrundans Göringmiss visar att Förintelsen går att glömma

Om bara tretton år är det 100 år sedan nazisterna kom till makten i Tyskland – och risken för att vi ska glömma bara ökar. Därför är det allas ansvar att hålla minnet av Förintelsens ofattbara omfattning vid liv.
Det gäller också Antikrundan.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

LÄS MER: Nazisten Hermann Göring beskrevs som "tysk politiker" i SVT:s Antikrundan

Hermann Göring var tysk politiker och militär. I detta har Antikrundan rätt, när de i det senaste avsnittet i förbifarten ska förklara vem den tyska nazisten var. På samma sätt är det också rätt att Joseph Goebbels var en passionerad kulturälskare. Att Albert Speer var det tyska 30-talets mest framstående arkitekt. Och att Adolf Hitler var en misslyckad konstnär.

Men det aningslösa i att Antikrundan väljer att beskriva Hermann Göring inte som en skoningslös folkmördare, krigsförbrytare och nazist utan istället, som man själv förklarar det, ”går efter Nationalencyklopedin” bör inte skämtas bort. Inte för att det pekar på någon sorts försök att normalisera fascistoida strömningar i samhället – det sker på betydligt mer försåtliga vis dagligen, både i Sveriges riksdag och i svensk press. Det är värre än så. Det handlar om glömskan. Den som alls gör det möjligt för en normalisering av nya bruna rörelser att äga rum och som gör att liknande strömningar kan få fäste igen.

Om bara tretton år är det 100 år sedan nazisterna kom till makten i Tyskland.

För det är när minnena av nazismens ofattbara brott bleknar till skuggor och när alla överlevarna från Förintelsen lämnar oss som dimman en gång för alla riskerar att svepa in över det kollektiva medvetandet. Det en gång så ondskefullt isande galleriet av skoningslösa nationalistradikaler som tronade över Tredje riket under 30- och 40-talet förvandlas till svartvita figurer bland andra.

Att helylleprogrammens helylleprogram missar att understryka vad som borde vara självklar baskunskap är ett tecken på att just detta håller på att ske. Vi håller på att glömma. Om bara tretton år är det 100 år sedan nazisterna kom till makten i Tyskland. Det börjar närma sig historisk tid – och därför ligger det på allas ansvar (ja, inklusive Antikrundan) att fortsätta hålla minnet levande. Inte som historisk kuriosa utan som det bottenlösa, oförklarliga hål av människoförakt som helt vanliga, moderna människor – såna som du och jag – gemensamt skapade och vidmakthöll i nationens och rasens namn.

LÄS MER: Tauba berättar om att överleva Förintelsen