Antikexperter bygger drömrum

ANNONS
|

Liljevalchs konsthall bågnar av allsköns antikviteter. Det är de välbekanta experterna från SVT:s "Antikrundan" som gått bärsärkagång i utställningssalarna inför sommarens stora utställning "Drömrummet. Om samlandets passion".

-Jag visste att experterna var knäppa men inte så här galna. Det är som att ha en skolklass med 13 barn här. De har fått varsin sal att fylla om samlandets passion och nu tävlar de om vem som gjort det läckraste rummet, säger chefen för Liljevalchs konsthall Mårten Castenfors nöjt medan han visar TT Spektra runt i utställningen.

Nåja, det som ska bli "Drömrummet" i alla fall. En knapp vecka innan invigningen råder kartongkaos och landets bästa upphängningsexpertis har ryckt in för att hissa upp motorcyklar i taket. En som redan fått pli på sitt drömrum är Anette Granlund, expert på mattor och textilier, intendent på Bukowskis auktioner och sakkunnig i Antikrundan sedan starten 1989.

-När jag fick förfrågan visste jag direkt att jag skulle göra ett tudelat rum. Jag ville framhäva mitt intresse för samtidskonst och samtidigt visa min farfars rökrum, berättar hon.
Minimalism och kamelbensdekorationer

Kontrasten är närmast brutal. I ena halvan av salen hänger en ensam tavla av Rémy Zaugg. Texten "Schau, ich bin blind, schau" (titta, jag är blind, titta) lyser blå mot röd botten. Det är Anette Granlunds favorittavla, som till vardags pryder hennes vardagsrumvägg.

ANNONS
-Den avskalade minimalismen kan vara ganska skön när man ser så mycket föremål i jobbet. Dessutom var konstnären förbaskat trevlig, säger hon.

Farfadern, som var grosshandlare i Eslöv, hade det betydligt mer ombonat. I den delen av salen har Granlund låtit hans rökbord bygga gemensamt bo med ett urval mattor (en som tillhört Folke Bernadotte) och en byrå med pärlemor och kamelbensdekorationer som hon med ansenlig möda forslat hem från Damaskus.

"Jag vill inte bo i ett museum"

Ett par salar längre bort lägger leksaks- och teknikexperten Peter Pluntky sista handen vid den tyngsta utställningen på Liljevalchs någonsin; 2,5 ton plåt- och emaljskyltar ur hans privata samling pryder väggarna. "Det ser skittråkigt ut i mitt kök nu" säger Pluntky, som är ordentligt biten av samlarsjukan. Dock med ambitionen, eller möjligen är det hans fru som har den, att i viss mån hålla "en sak in, en sak ut"-principen.

-Jag vill inte bo i ett museum, det är viktigt att koncentrera samlandet och att ha distans till det. I dag samlar jag bara på tre saker: skyltar, 1800-tals cyklar och Stockholmsvykort.

Det koncentrerade samlandet har resulterat såväl i boken "Tunga varumärken", med allt som finns att veta om emaljskyltar, som i en personlig drömsal fullt av färg, liv och rörelse. Ett tips är att hålla utkik efter Pluntkys lekfulla blinkningar till Marcel Duchamp och Picasso.

Antikrundan dörröppnare för nya besökare

Samlandet och handlandet med antikviteter är en trend som ser ut att stanna, något som välkomnas inte minst ur miljösynpunkt. För några år sedan ägnade Liljevalchs en omdebatterad utställning åt Ikea, ett företag som fått stå i slit- och släng-skamvrån.

ANNONS

Men Liljevalchs chef Mårten Castenfors ser inte de bägge utställningarna som motpoler, utan som en del av samma strategi att öppna famnen för museiovana besökare.

-På somrarna försöker vi få i en ny typ av publik. Om man har sett Antikrundan vågar man kanske ta steget hit. Sen hoppas vi förstås att de kommer tillbaka när helvetet brakar loss, säger Castenfors som redan blickar framåt mot höstens utställning "Helvetet", om mörkret i konsten.
  1. "Drömrummet" öppnar på Sveriges nationaldag, måndag 6 juni. Dessutom blir det festlig invigning och fri entré under hela dagen.
  2. Utställningen pågår till den 4 september.
  3. Medverkande experter: Joakim Bengtsson, Anette Granlund, Björn Gremner, Lars-Yngve Johansson, Bo Knutsson, Knut Knutson, Jörgen Martinson, Claes Moser, Peter Pluntky, Jan Ribbhagen, Andreas Rydén, Eva Seeman och Max Sjöberg.
  4. Dessutom: Antikexperten Joakim Bengtsson har förvandlat kafeterian till sitt privata kök, en sekelskiftesdröm där hyllorna är fyllda av udda koppar och allehanda köksföremål.
ANNONS