Anställd: Dahlgren var bara budbäraren

Museets chef Hans Peter Dahlgren fick i uppdrag att ta reda på varför personalen på Naturhistoriska var missnöjd med Västarvets sätt att leda verksamheten. Han förmedlade svaren. Och fick sparken.

ANNONS
|

Museets chef Hans Peter Dahlgren fick i uppdrag att ta reda på varför personalen på Naturhistoriska var missnöjd med Västarvets sätt att leda verksamheten. Han förmedlade svaren. Och fick sparken.

Naturhistoriska museet lyder sedan 2007 under Västarvet - VG-regionens förvaltning för natur och kulturarv. Men relationen dem emellan har inte fungerat. Museets verksamhet har inte bara kantats av skandaler, samarbetet mellan museet och Västarvets ledning har länge varit frostigt.

I vintras tyckte Västarvets chef Marianne Dahlquist att personalen på Naturhistoriska hade en ”raljant attityd” gentemot henne och Västarvet. Varför?

Museets chef Hans Peter Dahlgren fick uppdraget att ta reda på det. Under ett par arbetsplatsträffar samlade han in 220 kommentarer från personalen. Den samstämmiga kritiken var inte nådig.

ANNONS

Västarvet utarmar verksamheten genom att systematiskt föra över resurser till central administration. Västarvets ledning är ointresserad och saknar kunskap om verksamheten, de detaljstyr och respekterar inte den kompetens som finns på museet. Man upplevde, som Hans Peter Dahlgren skriver i sin rapport ”kort sagt en raljant och ointresserad attityd från ledningen”.

– Marianne Dahlquist gillade inte svaret och jag skulle få en varning eller sluta, säger Hans Peter Dahlgren.

Hon sköt alltså budbäraren?

– Ja. Det kommer hon att förneka, men så var det.

Fallskärm på 470 000 kronor

I veckan fick Hans Peter Dahlgren sparken med en fallskärm på 470 000 kronor. Och Marianne Dahlquist förnekar mycket riktigt att det skulle ha med personalens missnöje att göra. I övrigt vill hon inte kommentera ärendet utan hänvisar till ett kort pressmeddelande som nämner ”bristande förtroende” som orsak. Samma sak har hon sagt till personalen.

– Det ska inte ha något samband med vår kritik. Men det är klart det har, säger Leif Lithander, biolog på Naturhistoriska museet.

Han tror inte på ledningens förklaring att det handlat om en lång process.

– I så fall är de lite dumma. De borde ha väntat till uppståndelsen kring det här lagt sig.

Med ”det här” menar han inte bara Dahlgrens rapport utan även ett brev som Naturvetenskapligas personal skickade till politikerna i Västarvets styrelse den 31 januari.

ANNONS

"Ett rop på hjälp"

Brevet är mer eller mindre ett rop på hjälp: ”Västarvet sväller centralt medan museet utarmas och kärnverksamheten förlamas. Västarvets ledning tycks ha målsättningen att driva en egen, närmast konkurrerande verksamhet samtidigt som man vill ta över rodret från museichefen som inte ens har plats i Västarvets ledningsgrupp”.

– Efter det besökte jag en arbetsplatsträff på Naturhistoriska och diskuterade innehållet, säger Perallan Orrbeck (L), Västarvets styrelseordförande.

– Vi kommer också ta upp brevet på styrelsens sammanträde den 28 april och sen svara personalen.

Det är ju allvarlig kritik personalen kommer med. Gör ni inget innan?

– Nej, vi har vår gång och sätter inte in ett extra styrelsesammanträde för det här.

Marianne Dahlquist som också var med på arbetsplatsträffen hänvisar också till styrelsesammanträdet som nästa åtgärd. Perallan Orrbeck har inga synpunkter på hur hon har hanterat uppsägningen av Hans Peter Dahlgren.

– Jag har fullt förtroende för Marianne Dahlquist.

ANNONS