Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Ax utanför rockklubben Sticky Fingers som han nu lämnar efter tjugo intensiva år. Bild: Jonas Eklöf
Magnus Ax utanför rockklubben Sticky Fingers som han nu lämnar efter tjugo intensiva år. Bild: Jonas Eklöf

Anrika rockklubben Sticky Fingers har fått nya ägare

Rockklubbar kommer och går, Sticky Fingers består. Efter 20 år bestämde sig Magnus Ax ändå för att sälja sitt livsverk. Vad de nya ägarna har för planer med klubben återstår att se.

Beslutet att sälja växte fram under en längre tid. Redan i början av 2018 fick Magnus Ax ett erbjudande om att sälja verksamheten, men tackade då nej.

– Men hela tiden funderade jag på det, och till slut tänkte jag att det kanske ändå är dags att göra något annat, säger Magnus Ax.

Krokade Alice Cooper under golfrundan

I oktober valde han till slut att sälja. Nya ägare är fastighetsägaren Karl Frändesjö och Ian McGlinchey, grundaren av The Dubliner, numera Irish Embassy.

– Jag hoppas att de klarar det, att de tar det seriöst. En grej jag alltid varit noga med är att vi vid sidan av de större artisterna alltid jobbat med osignade band, att den scenen ska finnas.

Under många år har Sticky Fingers fungerat som en första anhalt för mindre band att pröva sina vingar. Hardcore Superstar, Mustasch, Sahara Hotnights och The Hives besökte alla klubben innan de nådde en större publik. När Volbeat var på besök 2006 spelade de inför 20 besökare.

Ax lyckades också övertyga några av de stora stjärnorna att komma förbi på exklusiva framträdanden, som In Flames, Mötörhead och Alice Cooper

– Jag hängde med Alice Cooper när han skulle golfa. Då snackade vi om det. Han skulle spela på Liseberg och kom till oss också. Han har ju alltid varit den största idolen, så att jag fick chansen att få hit honom och spela var väldigt stort.

Satsar på vinylfabrik istället

Möjligheten att starta Sticky Fingers dök upp av en slump. Ax började boka band och när han några år senare fick möjligheten att ta över lokalerna även i toppen av huset vid Kaserntorget var Top Floor ett faktum. För Magnus, som redan då var en veteran inom musikbranschen, fanns inga planer på att bli särskilt långvarig.

– Det var någon som sa till mig: "det här kan du göra i tio år", men det trodde jag aldrig på. Sedan blev det 20 år i stället.

Trots att det enligt egen utsago alltid varit roligt, har det också tärt på krafterna. Han har knappt haft en ledig helg under alla dessa år, mobilen har ringt i princip dygnet runt.

– Man har ju velat ha koll på sitt ställe, att det funkat. Det är kanske därför det hållit så länge. Många andra ställen har ju bara funnits några år. Jag har förstått att det vi gjort varit lite unikt.

Lämnar musiksvängen gör han dock inte. Sedan i somras är han en av fyra huvudägare i vinylfabriken Spinroads Vinyl Factory i Lindome.

– Vi pressar till hela den svenska musikbranschen just nu. Nu försöker vi komma utomlands. Vi tryckte precis Vintage Troubles senaste skiva.

GP söker de nya ägarna bakom Sticky Fingers.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.