Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Annorlunda Record store day på Bengans i Majorna

Under lördagsförmiddagen ringlade sig kön lång utanför skivaffären Bengans på Stigbergstorget. Exklusiva vinylreleaser från bland andra Robyn, David Bowie och Lok lockade besökare trots coronapandemin.
– Alla kunder uppträder väldigt lugnt och civiliserat, säger ägaren Peter Sandberg.

När kön var som längst släppte butiken bara in 35 personer åt gången. Då GP kom på besök på eftermiddagen hade det lugnat ner sig något och ingen kö syntes till.

– Det finns ju inga begränsningar för handel egentligen. Det blir lite upp till oss att ha den försynen för våra kunder, säger Peter Sandberg, en av ägarna till Bengans.

Han berättar att de försökt sprida ut sortimentet mer i år så att kunderna inte behöver vara så nära varandra.

LÄS MER: Så minns jag punken på Sprängkullen i Haga

– Många titlar har vi satt upp på väggarna och lagt på bord så det ska vara lätt att nå. Vi har också satt markeringar i kassan. Men det är nästan så att det inte behövs. Det är som om folk har lärt sig att man ställer sig på en armlängds avstånd till nästa person. Och rent försäljningsmässigt har det gått väldigt bra, säger Peter Sandberg.

Hur tänker ni, vill ni ha lagom eller asmycket folk i dessa tider?

– Vi vill självklart ha asmycket folk, vi lever ju på detta. Men så bra som det blev, att vi kunde bilda en kö och släppa in folk i lugn och ro, det var det bästa av två världar. Sen har vi också tagit höjd för att alla kan inte eller vill inte ta sig till en affär idag. Så när vi stänger så kommer vi lägga ut de titlarna vi har kvar på nätet.

Inga livespelningar i år

Record store day har blivit en återkommande tradition med livespelningar och exklusiva releaser, såväl i Sverige som utomlands. I år har organisationen som ligger bakom dagen tänkt annorlunda och delat upp det till tre olika tillfällen, varav lördagens var den första.

LÄS MER: "Jag behöver inga gitarrer för att minnas Bo”

Tidigare år har akter som Hästpojken, Eva Dahlgren, Westkust och Alice B haft spelningar på Bengans på Record store day. Något som inte varit möjligt i år.

– Det har givetvis gett en extra krydda när vi haft någon som spelat på eftermiddagen eller kvällen. Det har gjort att dagen blivit längre och folk har hängt mer här i affären eller i caféet. Idag är det lite mer in, ut och hämta sina grejer helt enkelt. Så det är lite tråkigt men det får vi acceptera, säger Peter Sandberg.

Några som tagit sig till butiken idag är syskonen Ester, Agnes och Stina Lenberg från Mölndal. De visste inte att det var Record store day just idag, utan skulle hit för att hämta en Veronica Maggio-skiva. Nu har Ester i stället hittat en vinyl med Little Jinders projekt ”Little Jinders Unreleased Romance”. Stina tänker fortsätta leta efter Taylor Swift och Agnes är ute efter hiphop.

– Jag var inte riktigt beredd på att det skulle vara så mycket folk. Men jag tänker att man får ta sitt eget ansvar så gör nog de andra det också, säger Ester Lenberg.

LÄS MER: De startar musikaffär – när andra går i konkurs

Robyn och Lok populära releaser

Andra släpp som är populära bland besökarna i dag är liveskivor från David Bowie, Robyns självbetitlande skiva från 2005 och Göteborgsbandet Loks nyutgåva av ”Naken blästrad och skitsur”. Den sistnämnda är anledningen till att Oscar Alfelt och Evelina Kortzon åkt hit från Borås idag. Förutom den ska de köpa vinyler med Graveyard och Lindemann, sångaren från Rammsteins sidoprojekt.

– Vi har inga skivbutiker hemma i Borås direkt. Så det finns inte alls det här utbudet. Det är roligare att köpa i butik än på nätet. Att hålla i grejer, bläddra och hitta saker man inte visste fanns, säger Oscar Alfelt.

De berättar att de knappt varit ute ordentligt sedan mars på grund av coronapandemin, men när det var Record Store Day kände de att det var dags att leva lite och ta en weekend i Göteborg.

– Men man tänker ju på avståndet och handsprit så klart. Det är ändå svårt att hålla på det, här inne var det lite trångt, säger Evelina Kortzon.

Fakta: Record Store Day

En dag för att hylla skivaffärer världen runt. Ofta firas det med exklusiva skivsläpp och livespelningar.

Record store day 2020 var ursprungligen planerad till den 18 april. Nu är den i stället uppdelad till tre tillfällen, så kallade "RSD Drops". De aktuella datumen är den 29 augusti, 26 september och 24 oktober.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.