Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Annie Lööf kritiserar beslutet om Café Publik

Beslutet om baren Café Publik väcker reaktioner. Centerledaren Annie Lööf, gruppledaren för moderaterna Tobias Billström och skribenten Ivar Arpi är några av dem som nu kommenterar GP:s artikel i sociala medier.

”Inget annat parti föreslår marknadshyror - utom V som använder dem för att gynna sina egna intressen”, skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf på Twitter efter GP:s artikel om hur baren Café Publik tvingats bort.

Krogen lämnar efter att Fastighetsföreningen Andra Långgatan, som har Vänsterpartiet Göteborg som majoritetsägare, begärt en höjning av hyran med över hundra procent för att förlänga kontraktet. Café Publik hade inte haft någon hyreshöjning på nio år och föreningen ansåg att “hyresnivån kommit att markant understiga en marknadsmässig hyra”.

Och just formuleringen ”marknadsmässig hyra” är vad flera reagerar på, framförallt då Vänsterpartiet har gjort marknadshyror till en stridsfråga. I somras fällde partiet statsminister Stefan Löfven i en misstroendeförklaring efter att regeringen presenterat en utredning som föreslog marknadshyror i nybyggnation.

LÄS MER: Älskade Göteborgskrogarna som lämnat oss – och de populära nykomlingarna

I sociala medier gör sig en del lustiga över situationen, medan oppositionspolitiker som Annie Lööf (C) och Tobias Billström (M) fäller kritiska kommentarer.

Men inte utan mothugg.

I kommentarsfälten påpekar många att det är en betydande skillnad mellan marknadsmässiga hyror för kommersiella lokaler och marknadshyror för hyresrätter. Komikern Martin Soneby skräder inte orden när han kommenterar Annie Lööfs utspel: ”Det är skillnad på kommersiella lokaler och hyresrätter måste vi verkligen utbilda dig på sån här basal kunskap om samhället”, skriver han på Twitter.

Vänsterpartiet har inte låtit sig intervjuas om frågan. GP har sökt den lokala partiledningen, där distriktsordföranden Håkan Eriksson hänvisar till fastighetsföreningens styrelse och den förlikningsöverenskommelse som gjordes i tingsrätten.

GP har också sökt fastighetsföreningens nuvarande och tidigare ordförande som avböjt att kommentera, samt Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar som inte heller hon vill uttala sig i frågan.

Under tisdagseftermiddagen går Vänsterpartiet i Göteborg dock själva ut på Twitter och kommenterar händelsen:

”Ang diskussionen om Café Publik. Det är inte Vänsterpartiets uppgift att subventionera hyran för en vinstdrivande verksamhet. Det är skillnad på människors hem och lokaler för privata aktiebolag. Hyreshöjningen syftar till att säkra fastighetens stora behov av renovering”, skriver de och fyller sedan på:

”För att säkra husets framtid kommer hyran behöva höjas för alla hyresgäster för att finansiera reparationerna. Café Publik har inte velat delta i den processen. Därför har en juridisk process inletts och en förlikning har ingåtts där parterna är överens om att gå skilda vägar.”

Texten har uppdaterats under tisdagen där en kommentar från Vänsterpartiet tillfogats.

LÄS MER: Grannarnas krig mot Göteborgsfamiljens nya jättekrog

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.