Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Operasångerskan Anne Sofie von Otter var gift med Benny Fredriksson i 29 år. Bild: Dan Hansson / SvD / TT

Anne Sofie von Otter: Benny var djupt deprimerad

Benny Fredrikssons avgick från chefsposten på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, efter medarbetare anonymt kritiserat hans ledarstil i medier. Nu berättar hustrun Anne Sofie von Otter om depressionen som följde, och tiden fram till Fredrikssons död den 19 mars 2018.

Benny Fredriksson, vd för Kulturhuset Stadsteatern. . Bild: Kenny Bengtsson / Svd / TT

I en intervju med tyska Die Zeit berättar operasångerskan Anne Sofie von Otter om maken Benny Fredrikssons sista tid i livet, skriver Svenska Dagbladet. Under hösten 2017 skrevs flera artiklar i Aftonbladet om Fredrikssons ledarstil. Ett 40-tal anonyma medarbetare på Kulturhuset Stadsteatern beskrev honom som lynnig och burdus, och menade att anställda inte vågade säga emot honom.

Fredriksson sa upp sig från VD-posten två dagar senare, men drabbades enligt Anne Sofie von Otter av en djup depression till följd av artiklarna.

Gick i terapi

Fredriksson började gå i terapi direkt efter avgången i december 2017, men blev allt sämre under det kommande året, berättar Anne Sofie von Otter i Die Zeit. Han ska ha haft svårt att sova, fick ibland svårt att andas och hade svårt att ta sig upp ur sängen på morgnarna.

Familjen åkte på en resa under våren, bland annat för att von Otter skulle uppträda på operahuset i Sydney. Men under tiden i Australien blev Fredriksson snabbt sämre.

– Han var sjuk, han kunde inte tänka klart längre, överhuvudtaget. Man kallar det PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, det inträffar ungefär tre månader efter en chock, och precis så var det.

Benny Fredriksson tog sitt liv den 19 mars i Australien, 58 år gammal.

– Mest saknar jag Bennys humor, han var så rolig. Och så lojal, säger Anne Sofie von Otter.

En kondoleansbok bredvid ett tänt ljus och ett fotografi på Benny Fredriksson på Kulturhuset i Stockholm. . Bild: Claudio Bresciani/TT

Rannsakan hos medier

Benny Fredrikssons död ledde till en tid av självrannsakan hos flera medier, framför allt hos Aftonbladet som först rapporterat om hans ledarskap på Kulturhuset i Stockholm.

Tidningens kulturchef Åsa Linderborg manade till reflektion, men menade också att granskningen i sig var korrekt.

"Hade vi kunnat göra annorlunda? Bortsett från en löpsedel som borde formulerats på ett annat sätt, så tror jag inte det. [...] Vi stod med alldeles för många vittnesmål för att inte skriva om arbetsmiljöproblemen på Stadsteatern," skrev Linderborg i en krönika den 18 mars 2018.

I intervjun med Die Zeit kommenterar von Otter Aftonbladets granskning, och menar att många delar, som anklagelserna om sexuella trakasserier, var felaktiga.

– Det fanns andra saker, att han var en tuff chef, att han kunde skrika ibland, att han var otålig ibland – det kan stämma. Men de anonyma vittnena hävdade att personer på teatern gömde sig av rädsla så fort han kom. Det var definitivt inte så. Tvärtom, han var väldigt uppskattad. Inte av alla, men av många.

Mår du dåligt? Eller är du orolig för en anhörig? Hit kan du vända dig:

I akuta fall, ring 112.

HJÄLPLINJEN

Hjälplinjen kan ge tillfälligt stöd samt råd om mer långsiktig hjälp.

0771-22 00 60

Alla dagar 13 – 22

www.hjalplinjen.sewww.hjalplinjen.se

MIND, SJÄLVMORDSLINJEN

Tel: 90101

Alla dagar 06-24

mind.se/sjalvmordslinjen

JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA

Tel: 08-702 16 80

Alla dagar 21 – 06

www.jourhavande-medmanniska.sewww.jourhavande-medmanniska.se

SPES

För anhöriga till människor som tagit sitt liv

Tel: 08 – 34 58 73

Alla dagar 19.00 – 22.00

www.spes.se

BRIS, BARNENS TELEFON

Tel: 116 111

Alla dagar 14-21, onsdagar 17-21

www.bris.sewww.bris.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.