Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Musikjournalisten Annah Björk menar att Spice Girls påverkan på dagens popmusik inte kan överskattas.  Bild: Susanne Kindt
Musikjournalisten Annah Björk menar att Spice Girls påverkan på dagens popmusik inte kan överskattas. Bild: Susanne Kindt

Annah Björk: Spice Girls definierade en hel era

Hallå där Annah Björk, journalist och författare som har skrivit boken "Ni måste flytta på er" om vad Spice Girls betytt för popmusiken.

Vad betydde Spice Girls för popmusiken och för sin publik när de var som störst?

– Spice Girls är en av det sena 1900-talets absolut största och mest inflytelserika popgrupper och definierade en hel era. Det var total hysteri kring dem, de hade egna Barbie-dockor, en egen film (Spice World) och hundratusentals småkopior av dem över hela världen.

– Förutom att deras fantastiska hitmusik spelades överallt, och mimades till i miljontals flickrum, kopierades deras klädstilar. Decimeterhöga Buffalo-skor blev en symbol för frihet. De predikade vänskap före killar.

– Spice Girls var på tvärs med etablissemanget, pekade finger åt allt som tidigare sagt att flickor skulle vara söta, duktiga och tysta eller typ porriga enligt normen som män satte. Det smittade förstås av sig på fansen.

– Få eller inga av deras fans visste att de lånat uttrycket Girl Power från den feministiska punkrörelsen riot grrrls. När uttrycket ”uppfanns” av Bikini Kill var det kontroversiellt och radikalt att sätta ihop två så motsatta tid som girl och power. De fick mycket kritik för att kommersialisera det så viktiga budskapet.

– Nästan ingen visste heller att Spice Girls var precis så dedikerade till revolt som de predikade. De började sin karriär med att göra uppror mot sin egen skapare och manager, stjäla sina egna mastertejper, och skapa den grupp de själva ville vara.

Hur har de påverkat dagens popmusik och dagens syn på hur en popstjärna kan vara?

– Många, för att inte säga i princip alla, unga kvinnliga popstjärnor i Europa är djupt influerade av Spice Girls. De fick deras musik och budskap i vällingen – då blev såväl kaxiga popmelodier som girl power är en självklarhet. Det är väl superlätt att se i exempelvis en stjärna som Zara Larsson? Eller Charli XCX, Tove Lo… etc.

– De kanske inte vände upp och ned på bilden av vem den kvinnliga popstjärnan kunde vara, men de vickade lite på den – för att andra skulle kunna rucka den senare.

Melanie C menar att det är mycket, mycket tuffare att vara ung, känd artist i dagens offentlighet, men att det å andra sidan finns en större öppenhet kring psykisk ohälsa och bättre hjälp att få. Hur ser du på det?

– På 90-talet, och faktiskt fram till alldeles nyss var popstjärnor – framför allt kvinnliga – några som uppträdde liksom bakom mask. De var tillsagda att inte uttrycka några åsikter eller egentligen något annat alls än vad som passade in i deras ”image”. Där hade förstås inte några ”äkta” känslor någon plats. Och eftersom popstjärnor är förebilder för miljoner människor fortplantades en bild av ikoner som var ”perfekta” och ouppnåeliga. En omöjlig bild att leva upp till, och en farlig bild att sprida till unga fans.

– I dag styr popstjärnor och artister det där själva, i och med att de har makt över sitt eget uttryck genom exempelvis sociala medier. Det har öppnat en helt ny länk mellan fans och artister, och en mer äkta och ärlig kommunikation är möjlig.

– Men självklart finns fortfarande totalt omänskliga krav i musikbranschen, något som vi ju sett alldeles för tragiska bevis på gång på gång.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.