Anna von Hausswolffs konsert i Frankrike stoppad av katolska fundamentalister

En grupp katolska fundamentalister i den franska staden Nantes hindrade en konsert av den svenska artisten Anna von Hausswolff från att genomföras under tisdagen. Anledningen är att den ansågs vara ”satanistisk”, skriver Le Figaro.

ANNONS

En grupp katolska fundamentalister förhindrade under tisdagen den svenska kompositören och indiestjärnan Anna von Hausswolff från att hålla en konsert i Nantes, meddelar förtroendevalda i staden enligt tidningen Le Figaro. Konserten stoppades eftersom den ansågs vara ”satanistisk”.

"En handfull intoleranta radikaler orsakar att en konsert ställs in, trots att den var planerad i samförstånd med biskopsrådet", twittrade Bassem Asseh, förste vice borgmästare i Nantes och tillade att den inställda konserten är ett uttryck av censur som staden inte står bakom.

”En bedrövlig manifestation av intolerans och attack mot kulturella uttryck", twittrade Olivier Château, suppleant i stadshuset i Nantes.

ANNONS

LÄS MER:Bengans dammsuger arkiven och ger ut unik musik från Göteborg

Musiken anses satanistisk

Enligt bloggen Le Salon Beige skulle konserten ha spelats i kyrkan Saint-Clément, som är värd för den traditionella mässan i Nantes, men flyttades till Notre-Dame du Bon-Port-kyrkan som anses vara mer öppen.

Enligt bloggen väcker konserten protester hos de troende eftersom Anna von Hausswolffs musik, titlar och omslag har ”rötter i gotiken, ja till och med satanism". Som exempel ges låten "Pills”, där von Hausswolff metaforiskt sjunger att hon har "älskat med djävulen".

I en video som cirkulerar på Twitter syns hur motståndare till den slutsålda konserten blockerar ingången och sjunger "Heliga Maria Guds moder, be för oss stackars syndare".

”Läskig, spänd och sorglig situation”

Anna von Hausswolff kommenterar själv den inställda konserten på sitt Instagram-konto, under en bild som visar hur artisten sitter ensam inne i den tomma kyrkan skriver hon:

”I går kväll vann den högerextrema katolska integralismen över konsten, men inte över kärleken. (..) Det var en läskig, spänd och sorglig situation och det fanns inget för oss att göra än att ställa in, vi hade för lite säkerhet. Mina tankar går till alla er fantastiska fans som stod fridfullt och tålmodigt framför dessa killar, jag älskade att ni kom ihåg att dessa saker aldrig kommer att lösas med våld.”

LÄS MER:Anna von Hausswolff släpper nytt album i höst

Anna von Hausswolff är ute på Europaturné med sitt senaste album "All thoughts fly", som har spelats in med orgel som enda instrument och spelar ofta i kyrkor, ett samarbete hon beskriver som välfungerande och baserat på kärlek och respekt.

ANNONS

”Tusentals människor har rest för att komma till dessa shower, och det har inte funnits något annat än kärlek och tillgivenhet i luften, både från min publik och från kyrkan”, skriver hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS