Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommar i P1 med Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Sommar i P1 med Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Anna Serner är en tvehågsen krigare

Filminstitutets vd har levt ett dramatiskt och sorgkantat liv.

Sommar i P1

Anna Serner, vd Svenska Filminstitutet

Fredag 29 juni

"Det finns en film för alla känslor", slår Anna Serner fast och gör redan från början klart att hon verkligen älskar film, vilket är bra när man är vd för Svenska Filminstitutet och ansvarig för det mesta som har med svensk filmbransch att göra.

Anna Serner varvar barndomsminnen från 60-talet och en stökig uppväxt på 70-talet (hon började röka som 10-åring och sniffade som 13-åring) med depescher från den stundtals tröstlösa fronten i kriget mot manliga lobbyister och filmbranschens närmast systematiska osynliggörande och förminskande av kvinnliga filmare.

Ingen kan tveka på att Anna Serner brinner för jämställdhet, och inte bara ur rättvisesynpunkt, hon lägger klokt och övertygande ut orden om varför jämställdhet mellan könen är den bästa garanten för ett fritt och kvalitativt filmskapande i Sverige.

Det hade såklart varit spännande att få höra ännu mer om Anna Serners eget liv och hur hon kämpar med sin katastrofångest, men som inlägg i debatten om den svenska filmbranschens framtid är Serners Sommarprogram en svårslagen ögonöppnare.

Sommarpratare lördag 30 juni: Eva Rydberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.