Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Kulturdebatt: Anna Söderbäck om krispaketet: "Kommer inte täcka de enorma behov vi ser"

Konstnärsnämndens direktör Anna Söderbäck svarar Göteborgskonstnärerna om corona-krispaketet: "Krisstödet som Konstnärsnämnden har fått i uppdrag att fördela ut kommer inte heller att kunna täcka alla de enorma och akuta behov som vi ser finns".

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är med stor sorg som jag, och mina medarbetare på Konstnärsnämnden, har följt de konsekvenser för konst- och kulturlivet som coronakrisen burit med sig. Vi har dagligen mötts av vittnesmål från konstnärer som drabbats oerhört hårt ekonomiskt.

LÄS MER: Göteborgskonstnärer: "Dela krisstödet jämlikt"

Vi, liksom artikelförfattarna, ser att många konstnärer och andra verksamma inom konst- och kulturområdet arbetar på andra sätt än genom rena uppdrag med avtal, att många arbetar ideellt och inom verksamheter med mer eller mindre informella strukturer. Som regeringens uppdrag är formulerat kommer inte krisstipendierna att nå alla dem. Krisstödet som Konstnärsnämnden har fått i uppdrag att fördela ut kommer inte heller att kunna täcka alla de enorma och akuta behov som vi ser finns. Detta är vi och regeringen medvetna om. Krisstödet är en åtgärd som tillsammans med andra, exempelvis förenklade regler för A-kassa och hyresreduktioner, förhoppningsvis kan hjälpa en del.

Vi har redan omfördelat medel från stipendier och bidrag som skulle gått till resor och internationellt utbyte, för att i stället dela ut fler arbetsstipendier.

Vi på Konstnärsnämnden kommer att arbeta för att fördela ut krisstödet från regeringen så rättssäkert och rättvist vi kan. Som myndighet måste och ska vi vara varsamma med de skattemedel vi är satta att förvalta och betala ut, vilket också innebär att vi måste hålla oss till de regler som finns på exempelvis redovisning. Utöver att så snabbt som möjligt fördela ut krisstödet, tittar vi även på vilket utrymme vi har inom vår egen budgetram, att stötta konstnärer på andra sätt. Vi har redan omfördelat medel från stipendier och bidrag som skulle gått till resor och internationellt utbyte, för att i stället dela ut fler arbetsstipendier. Detta för att vi ser att just arbetsstipendier ger förutsättningar för konstnärer att få arbetsro att skapa och utvecklas.

LÄS MER: Recension: "Att integöra/Att *se*" – Galleri Upper Hand

Vi kommer att fortsätta se över vad vi kan göra inom vår egen verksamhet under hela året, för att stödja konstnärer att kunna fortsätta sin yrkesutövning även efter coronakrisen.

Anna Söderbäck, direktör Konstnärsnämnden