Anna redo för torktumlaren

ANNONS
|

Skrivbordet ser kreativt ut. Spridda högar av papper, kataloger och paket. Gula lappar både här och där.

- Nu jobbar jag hela tiden, stänger inte av när jag kommer hem. Jag måste alltid ha papper och penna vid sängen när jag sover, när jag åker i bilen eller var jag än är. Hela tiden kommer jag på saker som jag måste komma ihåg, säger Anna Falck, vd för Bok- och biblioteksmässan.

Det är några dagar kvar till invigningen och hon tar en liten tur på sin arbetsplats. Den ligger ett par trappor upp från mässhallarna, där hantverkarnas omisskännliga brygd av reklamradiopop, målarfärg och hammarslag vittnar om att något är i görningen. Förhandsintresset för den stundande litterära långhelgen slår nya rekord. Hemsidan har blivit överbelastad och mässans it-ansvariga har tvingats bygga om den.

ANNONS

Om några dagar börjar det och fler än 100 000 besökare väntas.

Men stämningen är oväntat stillsam på Bokmässans kontor där ett ett tiotal anställda jobbar året om. Nu sitter de lugnt bakom datorskärmar eller buntar med välkomstmappar som ska sorteras i bokstavsordning och sedan delas ut till alla utländska författare. Jag hade nog väntat mig att nerverna skulle ligga mer utanpå och kännas i luften, men blickarna är stadiga, samtalen förs avspänt, ingen springer i korridoren.

- Jag har svårt att själv förstå hur det kan fungera så bra, men vi är ett rutinerat gäng där var och en vet vad de ska göra, säger Anna Falck.

Några speciella rutiner för att ladda upp ägnar hon och hennes kollegor sig inte åt.

- Det kommer av sig självt för så många frågor måste tas på volley. Du kan ju tänka dig själv när det kommer sjuhundra föreläsare, ett tusental journalister, åttahundra utställare. Och så alla vanliga människor som ringer och ställer frågor. Även om det verkar lugnt så sitter vi och jobbar sena kvällar.

Bokmässans konstnärliga ledare är Gunilla Sundin. Hon har sökaren inställd på författare och ansvarar för seminarieprogrammet. Det innehåller i år 554 punkter.

ANNONS

Anna Falck är ansiktet utåt. Hon ska sälja konceptet, förklara för kanske främst internationella intressenter vilken möjlighet författare har att synas på mässan i Göteborg. Kanske säger hon också något om hur många prominenta gäster som varit här. För stoltheten över dem är påtaglig. Bokmässans kontor är fullt av foton på människor som gästat genom åren och Anna Falck pekar nöjt på en av väggarna med porträtt av bland andra Kenzaburo Oe, Seamus Heaney, Imre Kertész och José Saramago.

- Här har vi alla Nobelpristagare, säger hon.

Men själv kommer inte Anna Falck att uppleva särskilt mycket av själva bokmässan. Hon beklagar att hon inte ens kommer att hinna hälsa på alla författarna. För hennes del handlar det mest om att sitta i olika möten och prata om framtiden. Till exempel har hon fått inviter från Indien, något som kanske kan resultera i ett indiskt tema om några år. Dock inte nästa år för det är tingat av Estland.

Men något seminarium kring yttrandefrihet måste det bli, säger hon. Och definitivt Jonas Hassen Khemiri. Hon tycker att hans roman Montecore sticker ut. Den tillhör hennes absoluta favoriter i årets bokskörd.

Anna Falck beskriver sitt läsintresse som högst ordinärt, men från mars läser hon enbart författare som ska komma till Bokmässan. I år begick hon dock ett litet "misstag" och läste Människa utan hund, trots att Håkan Nesser inte kommer. Men boken var bra.

ANNONS

Hennes far, Bokmässans grundare och förre vd Bertil Falck, har fortfarande ett finger med i spelet. Han kliver fram och hälsar med ett brett leende och drar sig sedan tillbaka till sin dator. Den står i det största rummet på kontoret. Men så är han också isländsk konsul numera, förklarar Anna Falck.

Det har gått sju år sedan hon tog över som vd. Redan då var hon gammal i gården. Hon konstaterar att hon arbetat med alla bokmässor utom en, då hon låg på BB. Och sedan 1989 har hon arbetat där på heltid.

- Uschiamig, utbrister hon vid påminnelsen om att det snart är tjugo år.

Anna Falck säger att hon vid ett par tillfällen funderat över att göra något annat.

- Men jag har kommit fram till att det inte finns ett roligare jobb. Jag har valt att i stället engagera mig lite i andra företag vid sidan om och sitter i lite olika styrelser, säger Anna Falck som sitter med i styrelserna för Göteborgs-Posten, Chalmers fastigheter och Västra Götaland transport.

Att Svenska mässan från årsskiftet blir ägare förändrar enligt henne ingenting.

- Där vi gynnas av det ska vi hitta samarbeten, men man ska inte ändra på ett vinnande koncept. Vi ska leva kvar som ett dotterbolag och ska inte gå in som någon underavdelning.

ANNONS

Vid det här laget är det hög tid för Anna Falck att packa sin resväska. Från och med i morgon flyttar hon och hela Bokmässans organisation in på hotellet.

- Det är lite som att gå in i en torktumlare. När man kommer ut sedan på måndag igen förstår man knappt att det finns en värld där utanför. Allt har bara varit Bokmässan. Det är lite knäppt.

Anna Falck
* Bor:

* Familj:

* Ålder:

* Läser:

Bokmässan

ANNONS