Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Odell blottar sig för konsten

Vem är hon egentligen? Och vem utger hon sig för att vara? Fakta och fiktion glider lätt ihop för åskådarna när Anna Odell iklär sig rollen som konstnär, filmregissör och skådespelerska.

– Jag har aldrig levererat svar på någonting, säger Anna Odell glatt och utan omsvep när vi träffas på Stockholms filmfestival.

– Istället vill jag att folk ska vidga sina vyer och ställa ännu fler frågor när de tar del av mina verk. Människor kan ju vara på tusen olika sätt. Min önskan är därför att vi inte ska vara så trångsynta och tro oss veta allt om saker och ting. Det är den avgörande anledningen till att jag leker med bilden av mig själv, med mig själv som redskap.

Mikael Persbrandt och Anna Odell anländer till galainvigningen för Stockholms internationella filmfestival på biograf Skandia.. Bild: Janerik Henriksson/TT
Mikael Persbrandt och Anna Odell anländer till galainvigningen för Stockholms internationella filmfestival på biograf Skandia.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Slog igenom med fejkad psykos

Redan 2009 provocerade Anna Odell, och rörde upp starka känslor med Okänd kvinna 2009 - 349701, sitt examensverk från Konstfack. Där iscensatte hon en psykos på Liljeholmsbron och fördes till S:t Görans psykiatriska akutmottagning. Innan hon skrevs ut avslöjade hon för personalen att psykosen hade varit på låtsas – något som väckte ilska och moralisk indignation. Hon åtalades och dömdes till dagsböter. Andra hyllade konstverket, som 2015-2016 också visades på nytt på Kulturhuset i Stockholm.

LÄS MER: Anna Odell ger kvinnan plats som betäckare

I prisade långfilmsdebuten Återträffen förstör Anna Odell, i rollen som sig själv, stämningen under en klassåterträff. Och i onsdags invigdes filmfestivalen i Stockholm med hennes nya, redan omtalade, X & Y. En experimentell film där hon och skådespelaren Mikael Persbrandt utmanar sina mediabilder och självbilder. Till sin hjälp, i den allt mer kaotiska händelseutvecklingen, har de nordiska filmstjärnor som Jens Albinus, Trine Dyrholm, Thure Lindhardt, Sofie Gråbøl, Ville Virtanen, Vera Vitali, Shanti Roney och Per Ragnar.

Anna Odell representerar i filmen Konstnären medan Mikael Persbrandt gestaltar Skådespelaren.

– Han är Alfahannen och går in i det, samtidigt som jag är Kvinnan. Filmen undersöker hur det blir om man blandar ihop dessa roller tills vi inte längre vet vem som är vem eller vilken sida vi längre står på.

Skräckblandad förtjusning

Inspelningen var krävande för samtliga inblandade som tvingades blotta sig och sätta något på spel.

LÄS MER: Kvinnorna sticker ut

– Jag och Mikael Persbrandt fick konfrontera både positiva och mindre positiva sidor hos oss själva, säger Anna Odell.

– Samtidigt hoppas jag att de som går och ser filmen ska kunna se bortom oss.

Vilka var dina största farhågor under inspelningen?

– Jag gick in i det här med skräckblandad förtjusning, fascination och även en del ilska, säger Anna Odell som under sin uppväxt känt sig rädd för män med makt, "män som är väldigt mycket män". Alfahannar.

– Varför får vissa män självklart ett sådant stort utrymme? Medan kvinnor inte alls får ta lika stor plats? Troligen för att andra tillåter dem att bete sig som de gör. Jag ville försöka förstå de mekanismerna.

Vill tänja på gränserna

I X & Y blir det allt mer oklart vem som har makt över vem. Filmens Anna Odell framstår som en odräglig, tafsande demonregissör, som vill ligga med Mikael Persbrandt, och avla ett "konstbarn". Att Anna Odell nu har en relativt nyfödd son, Frans, har fått journalister att undra.

– De frågar rakt ut om jag har knullat med Mikael Persbrandt. Det är ju lustigt egentligen, då har man väl lyckats i sin lek med fakta och fiktion – när ingen vet säkert.

LÄS MER: Tio filmer du inte får missa i höst

Vad svarar du?

– Att det är mycket roligare att inte veta. Varför skulle det ha betydelse? Att få gå och undra, snacka och fantisera med andra som inte heller vet. Det är det som är kittlande.

Har du någon moralisk gräns i din konst?

– Hur långt jag kan driva något beror på hur andra reagerar. Jag kan göra mycket inom ramen för ett projekt så länge jag har de andra med mig. Då är det ju fantastiskt om man kan tänja på gränserna.

Anna Carolina Odell

Född: i Stockholm 1973.

Bor: i Stockholm

Yrke: Konstnär och filmregissör

Familj: Två söner

Verk i urval: Okänd kvinna 2009-349701, hennes omdebatterade examensarbete från Konstfack där hon iscensatte en egen psykos, Långfilmsdebuten Återträffen som 2014 guldbaggebelönades för sitt manus och som bästa film.

Aktuell: med nya filmen X & Y som 7 november öppnade Stockholms filmfestival, och som får svensk biopremiär 23 november.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.