Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Anna-Lotta Larsson tar julens budskap på allvar

Gärna julfirande men först en redig turné. För 25:e året i rad reser Anna-Lotta Larsson runt bland landets kyrkor med sina finstämda julsånger. – Jag är lite chockad att jag fortfarande håller på.

Ett kvarts sekel. Så länge har Anna-Lotta Larsson turnerat runt med sin julturné. De första åren tillsammans med Göran Fristorp, de 13 senaste med pianisten och arrangören Andreas Landegren.

– Det låter som väldigt många år när jag säger det, ett kvarts sekel, men det känns inte så. Tiden går fort och ett år bara flyger förbi.

Anna-Lotta Larsson och Göran Fristorp gjorde sin första julturné 1994. Då var de tämligen ensamma om konceptet med att sjunga "vanliga" julsånger i kyrkan.

LÄS MER: Sarah Dawn Finer imponerar i sin comeback

– Vi hade gjort flera sommarturnéer ihop och ville pröva något nytt. Så vi testade en lite mindre julturné i några kyrkor och det var hur kul som helst. Och det gick väldigt bra. Dessutom fanns det nästan ingen konkurrens.

Antar att läget är lite annorlunda idag?

– Skojar du ..? Nu kan det vara 30-40 julkonserter på samma ort, det är helt makalöst. Du vet hur det ser ut.

En Anna-Lotta Larsson-effekt?

– (skratt) Ja, vi kan väl säga det. Skämt åsido är det fantastiskt med så stort intresse, och det är kul att publiken verkar räcka för alla slags julkonserter. Både för det glittriga och för oss som tar julens budskap lite mer på allvar.

Julturnerat sedan 1994

Publiken tycks i alla fall räcka till för Anna-Lottas Jul som hennes turné heter. Sedan 1994 har sångerskan rullat runt på frusna decembervägar och med en dåres envishet fyllt kyrkor och konserthus från norr till söder. Oftast i den riktningen.

När GP når Anna-Lotta Larsson på telefon har hon betat av spelningar i Piteå, Luleå, Skellefteå, Vännäs, Bygdeå, Örnsköldsvik och Sundsvall. Några timmar efter vårt samtal ska hon repa för kvällens spelning i Uppsala missionskyrka, och därefter fortsätter turnén söderut genom landet (till skillnad från SVT och Melodifestivalen försöker nämligen Anna-Lotta Larsson lägga upp en så kort och smart körsträcka som möjligt).

Läs mer: Skivrecension - I dina drömmar

Hon släpar med sitt eget ljud och ljus i den åttasitsiga bilen och på varje anhalt samarbetar Anna-Lotta Larsson, pianisten Andreas Landegren och ljudteknikern/chauffören Jahan Falkenberg med en eller två lokala körer. Vid spelningen i Tyska kyrkan intill Gustaf Adolfs torg 15 december medverkar till exempel Röstrum och CeLin-kören, båda under dirigenten Magnus Ekmans ledning.

– Vi har arbetat ihop tidigare och Magnus är en riktigt eminent körledare.

Hur många gånger har du uppträtt i Tyska kyrkan?

– Oj, det vet jag inte, men det är väldigt många gånger. Dessutom har vi varit i Hagakyrkan, Annedalskyrkan, Vasakyrkan, Johanneskyrkan och i Konserthuset ett par gånger. Säkert ett par andra ställen också.

Men hur har du orkat hålla på i 25 år..?

– Därför att jag älskar det här! Jag börjar ladda för julturnén redan i januari. Rutten ska läggas upp, kyrkor bokas och vi ska välja körer att samarbeta med. Det är mycket som ska styras upp,

Men 22 spelningar ... hela december försvinner ju på det här sättet?

– (skratt) Nej, det skulle jag inte säga. Jag känner mest glädje. Visst är det slitigt men det jobbiga övervägs med råge av att få träffa alla dessa engagerade, härliga körsångare från hela landet. Och såklart att få möta publiken.

För en sådan har hon, Anna-Lotta Larsson, trogen och mangrann om än lite åldersstigen.

– Äsch, vi blir alla äldre. Både jag och min publik. Så är det ju.

LÄS MER: Årets jullista – soft och svängig

Lång karriär bakom sig

Om bara drygt ett år, 2020, firar Anna-Lotta Larsson 40 år som artist. Hon tv-debuterade redan 1972 i Jokkmokks-Jokkes program Blå vägen där Arne Quick och Snoddas var de andra gästerna, men det var 1980 som allt började i och med rollen som Anna i SVT:s älskade serie Värmlänningarna. Samma år gjorde hon också den svenska rösten till Snövit i Disneys tecknade långfilm och har sedan 1985 släppt 14 album. Men det är för något helt annat som folk brukar känna igen Anna-Lotta Larsson.

– Jag hade några repliker på Pitemål i filmen Göta Kanal från 1981 och det verkar alla ha koll på. Det kommer fortfarande fram unga killar och säger "Åh, kolla, det är ju hon från Göta kanal ... kan man få ta en bild med dig?" Det är rätt charmigt.

FAKTA

Namn: Ingeborg Ann-Charlotte Larsson.

Född: Karlstad 1954.

Bor: Vastastan i Stockholm.

Aktuell med: Julturnén Anna-Lottas Jul. Spelar i Kinna 14/12, Göteborg 15/12 och på Tjörn 16/12.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.