Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Sofie Hermansson: Ann-Sofie Hermansson: Vi måste göra något åt spritens avigsidor

Vi behöver erkänna att vi har problem med spriten, skriver Ann-Sofie Hermansson i ett svar till Elin Grelsson Almestad.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag ifrågasätter inte Elin Grelsson Almestads erfarenheter av den klubbvärld hon beskriver. Det verkar jättekul och imponerande med en klubbkultur utan alkoholrelaterad problematik. Det jag önskar är en uppriktig diskussion om det heligaste vi har, alkoholen. Alla har vi ett förhållande till alkohol och jag anser att vi alltför sällan ser problemet i vitögat och erkänner dess samhälleliga destruktiva roll. Det är ett faktum att vi dricker allt mera sprit och att detta får alla möjliga negativa konsekvenser.

Jag tror uppriktigt sagt inte heller att den avgörande skillnaden kommer att utgöras av om sex krogar i anslutning till Avenyn stänger två timmar tidigare fredagar och lördagar. Men ska vi försöka göra nåt åt de skador alkoholen och andra droger orsakar kräver det att vi åtminstone är ärliga med att den spelar en stor roll. För även om man dansar nykter natten igenom i den klubbvärld Grelsson Almestad beskriver är det inte så överallt.

Problemen med ohälsa, våld och rån går inte enbart att skylla på den enskilde. Alkoholen spelar roll. Jag menar att vi beslutsfattare gemensamt med krögare, polis och affärsidkare måste ta ett ansvar för detta. Att bara låta saker och ting vara som de är och låta folka supa ner sig alternativt få stryk är bara för cyniskt. Jag vill att mitt Göteborg ska vara lika välkomnande och spännande som Grelsson Almestad beskriver dansklubbarna. Men jag vill samtidigt att vi gör något åt avigsidorna.

Då behöver vi erkänna att vi har problem med spriten.