Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ulla Jacobssons systerdöttrar Ulla-Carin Moberg och Eva-Lotta Moberg var på plats i samband med en föreläsning om den nya statyn. De passade då på att berätta för konstnären Björn Carnemalm om sin syn på konstverket. Bild: Anders Ylander

Anhöriga rasar mot Mölndals staty

Barn och syskonbarn till skådespelerskan Ulla Jacobsson berättar nu om sina känslor kring den uppmärksammade statyn utanför biblioteket, på Ulla Jacobssons plats i Mölndal.
– Hon har inte rätten till sin egen kropp på sin egen plats. Det gör mig förbannad, säger Ulla-Carin Moberg, som är Ulla Jacobssons systerdotter.

Konstnären Björn Carnemalm fick det rejält hett om öronen när han under onsdagen besökte stadsbiblioteket i Mölndal för att prata om sitt konstverk Ulla, vad hände sen?

Statyn är tänkt att följa upp den moraldebatt som uppkom efter Ulla Jacobssons medverkan i filmen Hon dansade en sommar, där hennes nakna bröst syns i en intim scen. En scen som Ulla Jacobsson motvilligt ska ha spelat in.

Konstverket visar en ung flicka som kommer ut från biblioteket. Hon har läst på om modern feminism och filmhistoria och är arg. Hon upplever att det som drabbade Ulla Jacobsson fortfarande sker. Hon höjer armen och frågar upprört "fattar ni inte?"

Konstverket Ulla, vad hände sen? finns på Ulla Jacobssons plats och uppfördes i samband med att det nya stadsbiblioteket byggdes.. Bild: Anders Ylander

Fick svara på Mölndalsbornas frågor

Sedan skulpturen dök upp har Björn Carnemalm fått en hel del kritik. Från upprörda insändare i Mölndals-Posten till arga meddelanden i sociala medier. Konstverket spreds även under en kort tid med ett falskt budskap i bloggar och forum runt om i världen.

LÄS MER: Så blev Mölndals nya staty "fake news"

Efter onsdagens föreläsning hördes också en hel del upprörda röster och Björn Carnemalm fick svara på en rad frågor om konstverket.

Konstintendenten Camilla Lengstrand fick i sin tur förklara hur uppdraget från kommunen har sett ut. Intendenten förtydligade även att kommunen nu ska placera ett nytt plakat på platsen som bättre förklarar verket.

Systerdöttrarna konfronterade konstnären

Även Ulla Jacobssons systerdöttrar var på plats. De är delvis upprörda över att skulpturen inte avbildar deras moster och jämför med statyer i Göteborg som visar de manliga kändisarna Ingemar Johansson och Gunnar Gren.

De anser också att Björn Carnemalm med verket förlägger åsikter på Ulla Jacobsson som hon inte hade.

– På något sätt konstruerar han en historia där hon egentligen inte har funnits med. Vi kände henne och hon var väldigt konservativ. Definitivt ingen kvinnosakskvinna eller feminist, säger Eva-Lotta Moberg.

Handlar inte om Ulla utan om tjejen

Björn Carnemalm säger att han förstår att de anhöriga har en helt annan bild av den kända skådespelerskan. Samtidigt förtydligar han att statyn inte handlar om Ulla Jacobsson.

– Jag förstår att den moraldebatt som följde filmen plågade Ulla Jacobsson, men jag tycker inte att man ska glömma eller dölja det för unga generationer i dag, utan hellre belysa det för att motverka att övergreppen upprepas. För mig handlar verket mycket mer om tjejen som jag har gestaltat. Hon har läst på om filmhistorien. Hon ser paralleller med dagens situation och hon är arg. Verket handlar mycket mer om henne och de unga tjejerna i dag, säger han.

Hon har alltid blivit utnyttjad

Men Ulla Jacobssons dotter Ditte Rebecca Floer tycker inte att det går att särskilja statyn från hennes mamma. Delvis för att det runt statyn ligger affischer från Ulla Jacobssons filmer i mosaik. Men också eftersom den står på platsen som är döpt efter henne.

Hon säger även att hon är ledsen över att fokuset åter hamnar på den moraldebatt som hennes mamma har velat fly från och inte på hennes talang som skådespelare. Att Björn Carnemalm har en annan ingång spelar mindre roll.

– Jag upplever att mamma blir utnyttjad. Vilket hon alltid har blivit. Först i sexualvågen, med filmen, som hon tyckte var superjobbigt. Och så blir hon utnyttjad även nu för någon annans agenda.

Björn Carnemalm säger att han beklagar att de anhöriga känner som de gör.

– Men jag har förklarat min konstnärliga aspekt på verket. Camilla har förklarat hur den demokratiska processen har gått till. Mitt jobb har varit att göra ett konstverk och att hitta en vinkel som leder till tankemässig eller känslomässig verksamhet. Det har jag gjort, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.