Angereds bokmässa växer – lockar livepublik till flera platser

Blå stället i Angered sjuder av aktivitet. Här pågår under bokmässan författarsamtal, poesiworkshop, musikframträdanden, pyssel, bokförsäljning och festligheter kring släppet av tidningen ”This is Angered.”

ANNONS
|

– Det har varit skönt att få skriva vad man känner, säger 12-åriga Miwan Faraj. Hennes jämngamla kusin Soran lockade i somras med henne till redaktionen för tidningen ”This is Angered” där de nu bidragit med flera artiklar.

– Det har varit intressant att få vara journalist under några veckor. Och spännande att få se en tidning komma till, säger Soran Faraj.

LÄS MER:Angereds bokmässa blir digital

Miwan Faraj skriver dessutom både sagor och berättelser. En av dem är ”Den magiska trolljakten”:

– Den handlar om Alfred som hela tiden blir kritiserad av ett troll, som ger honom elaka kommentarer. Han behöver bygga upp sitt självförtroende, och när han blir biten av en katt får han magiska krafter, förklarar hon.

ANNONS

Pyssel och poesi

Vid bordet intill tillverkar några barnfamiljer som gästar Angereds bokmässa prydnader av gamla kasserade böcker.

8-årige Sameer är samtidigt på jakt efter en ”Superhjälte-bok".

– Mina barn älskar att läsa böcker – det kanske de har fått från mig! säger hans mamma Shama.

LÄS MER:Publiksuccé för Angereds Bokmässa

Utanför Blå stället möter vi poeten José H Romero, en av initiativtagarna bakom Bokmässan som nu hålls i Angered för fjärde året i rad.

– Vi har jobbat underifrån och vuxit, och nu kan man säga att vi äntligen är etablerade, säger han stolt.

Reaktion mot nazister

Han påminner om att bokmässan tillkom som en reaktion mot Nordiska motståndsrörelsens demonstration utanför Svenska mässan och Bokmässan 2017.

– Så ville vi inte ha det. Vi ville skapa en bokmässa för oss alla i Angered och för alla osynliggjorda författare och diktare. De drunknar lätt bland kända namn och stora förlag på den stora Bokmässan.

”Hola amigo!” hälsar en besökare på väg in på bokmässan innan José H Romero fortsätter:

– Vi har mött pandemin och fått sämre ekonomi, men tack vare en stark vilja har vi ändå nått ända fram. Och publiken har hungrat efter att få komma hit!

Både live och digitalt

Angereds bokmässa hålls i år både live och digitalt. Antalet dagar har utökats jämförts med tidigare år. Aktiviteterna äger också rum på flera platser.

ANNONS

LÄS MER:Ortens poet i Angered drog rekordpublik

Under GP:s besök hinner vi lyssna på ett förinspelat författarsamtal mellan Susanna Alkoski, America Vera Zavala och Patrik Lundberg om klass, rasism och kvinnoöden.

– Vi har länge velat göra något tillsammans, vi tre, och det här samtalet blev jätteintressant, sammanfattar America Vera Zavala på plats i Angered.

Snart stiger Donia Saleh, som debuterade med romanen ”Ya Leila”, och Balsam Karam som skrivit böckerna ”Händelsehorisonten" och "Singulariteten" ut på scenen. Där medverkar de i ett samtal om vad ett så kallat ”politiskt författarskap” egentligen innebär.

Musikpoeten Mariah Kamala, med artistnamnet ”Mary Blood”, stämmer gitarren inför sitt uppträdande i Stora Salongen på Blå Stället i Angered.
Musikpoeten Mariah Kamala, med artistnamnet ”Mary Blood”, stämmer gitarren inför sitt uppträdande i Stora Salongen på Blå Stället i Angered. Bild: Meli Petersson Ellafi

Att förvandla blod till bläck

Vi träffar även musikpoeten Mariah Kamala som sitter och stämmer sin gitarr inför sitt framträdande i Stora salongen. Inspirerad av artister som Nina Simone och Nat King Cole framför hon en dagsaktuell visa om social orättvisa.

– Min musik och mina texter handlar om att försöka närma sig verkligheten, säger hon och berättar hur mycket det betytt för henne att få en dikt antagen i tidskriften Ord & bild.

– Det gav mig hopp. Det svåra med att skriva är annars den ständiga frågan: kan det här angå någon?

Just i dag ackompanjerar hon sina dikter med gitarr. Annars är det klaviatur som gäller.

Som artist kallar hon sig Mary Blood, och innan vi skiljs åt förklarar hon varför:

ANNONS

– Det där med Blood har jag faktiskt snott från T.S Eliot. Han har ju sagt ”The purpose of literature is to turn blood into ink.”

LÄS MER:Jila Mossaed: "Poesi är som en hjärnattack!"

LÄS MER:Ortens poet ett motgift när språket brutaliseras

Angereds Bokmässa:

Grundades: 2017

Pågår: 31 augusti till 5 september

Var: på Blå stället i Angered, i Hammarkullen, Hjällbo, Eriksbo och Rannebergen.

Hur: Författarsamtal, poesiuppläsning, workshops, bokförsäljning, musikpoesi, spoken word med mera. Bokmässan hålls i år på fler platser än tidigare. Antalet dagar har också förlängts.

Gäster: Mark Nowak och Lorraine Garnett, USA, Ahmad Azzam, fristadsförfattare, Seluah Alsaati, Susanna Alkoski, America Vera Zavala, Patrik Lundberg, Balsam Karam, Donia Saleh, Ali Esbati, Martin Mutumba, Ali Derwish, Sara Garib med flera

Covidanpassning: Bokmässan tar emot besökare live, med har vissa publikbegränsningar. De författarsamtal som pågår på Stora scenen på Blå stället sänds även digitalt via Facebook.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS