Angela Gui tilldelas årets Bertil Ohlin-medalj

Historikern och aktivisten Angela Gui tilldelas årets Bertil Ohlin-medalj för sitt engagemang att få sin far Gui Minhai frigiven. Ett pris som delas ut av det Liberala Ungdomsförbundet, Luf, för stora insatser inom liberalismen.
– Jag känner mig tacksam och hedrad över att mitt arbete uppmärksammas, skriver Angela Gui i ett pressmeddelande.

ANNONS

LÄS MER:UD:s hantering av fängslade svenskar granskas

2015 kidnappades den kinesisk-svenska förläggaren Gui Minhai när han var på semester i Thailand. Sedan dess har hans dotter engagerat sig i att få sin far frisläppt men hennes arbete har också hjälpt till att uppmärksamma Kinas ickedemokratiska agenda i Sverige. Med denna motivering tilldelar nu Liberala Ungdomsförbundet Angela Gui Bertil Ohlin-medaljen, för sina insatser för totalitära regimer.

– Hon har genom sitt arbete har synliggjort, främst det här enskilda fallet, men också hjälpt andra att få upp ögonen för hur Kina verkligen har satt i system att förfölja och fängsla oppositionella medborgare, berättar Luf:s ordförande Romina Pourmokhtari.

”Viktigare än någonsin”

Angela Gui föddes 1994 och är uppvuxen i Göteborg. Hon har doktorerat i historia vid Cambridgeuniversitetet och har sedan faders kidnappande engagerat sig för att få honom frisläppt. I ett pressmeddelande skriver hon om priset:

ANNONS

”Jag känner mig tacksam och hedrad över att mitt arbete uppmärksammas, men vill påminna om att för varje person som berättar om Kinas inskränkningar av yttrandefriheten så finns det otaliga som inte har den möjligheten. Idag är det viktigare än någonsin att vi använder vår yttrandefrihet för att fortsätta utkräva ansvar”.

LÄS MER:Detta hindrar Sverige från att vara bäst på pressfrihet

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS