Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Andra långdagen återuppstår - eller?

Affischer på stan vill locka folk till gatufesten Andra långdagen den 6 juni, men den tidigare arrangören tar kraftigt avstånd från eventet. Samtidigt har ytterligare en part sökt tillstånd - till en annan dag.
– Det är alltid lika spännande med Andra långdagen, säger Clarence Oredsson, chef för polisens tillståndsgrupp.

LÄS MER: Andra Långgatan blev Hela dagen lång

Affischer i centrala Göteborg vill locka folk till gatufesten Andra långdagen den 6 juni, trots en tid av restriktioner för folksamlingar. För Clarence Oredsson, på polisens tillståndsgrupp, är uppgiften en nyhet när GP når honom:

– Det är ingenting som jag känner till än, säger han.

LÄS MER: Göteborg behöver fler fester – inte fler event

Efter att ha dubbelkollat kan han meddela att det just kommit in en ansökan om tillstånd, men det till en helt annan dag.

– Någon affischerar, en annan har sökt tillstånd. Det är alltid lika spännande med Andra långdagen, säger han.

Arrangören tar avstånd

Gatufesten Andra långdagen har under årens lopp lockat tusentals göteborgare till kvarteren runt Järntorget. Efter tolv år kände de tidigare arrangörerna – en löst sammansatt grupp – att evenemanget vuxit dem ur händerna, och skulle bli för svårt att stå för. Inte minst ur säkerhetssynpunkt, då räddningstjänst och ambulans inte kunde ta sig fram på de trånga gatorna. De lade därför ner gatufesten 2017, sommaren efter terroristattacken på Drottninggatan i Stockholm.

Nu har alltså affischer med samma namn dykt upp på stan, men den tidigare arrangören tar 100 % avstånd från eventet.

LÄS MER: Lugn kväll för polisen – men skräpet upprör

"Det har nyligen dykt upp ett event under vårt namn där man går ut med en datum för årets Andra långdagen. I eventet har man kopierat vår text från tidigare år rakt av", skriver arrangörerna på Facebook och fortsätter:

"Vi tog paus 2016 och har inte arrangerat något Andra långdagen sedan dess. Oavsett hur man personligen ställer sig till rådande Covid-19 situation, så är det inte ok att i nuläget uppmana massor av människor att strunta i rekommendationer och samlas kring en gatufest. Vi tar 100% avstånd från detta event och har ingenting med det att göra."

Oklart sommaren 2020

Efter att Andra långdagen 2017 lade ner togs ett nytt initiativ till en snarlik fest som döptes till "Hela dagen lång". Skillnaden var att det inte fanns någon officiell arrangör. Även denna festen blev en publiksuccé, och 2019 anordnades festen på nytt – nu med myndigheternas tillstånd.

LÄS MER: "Förra året frågade någon om det var Andra Långdagen"

– Vi har kämpat för, och har nu också upprättat, ett gott och väl fungerande samarbete myndigheterna, säger Damon Navandi, arrangören bakom "Hela dagen lång" .

– Vår ambition är att skapa en så god, säker och trygg festival som möjligt. Därför tar vi starkt avstånd från den fest som det affischeras för nu på lördag. Den är emot allmänt vett, och rådande lagar om sammankomster.

Damon Navandi har ansökt om tillstånd för att – om möjligt – hålla gatufesten "Hela dagen lång" vid ett senare tillfälle, då regeringens beslut angående sammankomster och folkhälsomyndigheternas rekommendationer förhoppningsvis lättats.

Vem eller vilka som ligger bakom festen och affischerna på stan inför Andra långdagen den 6 juni, är i nuläget oklart. Men enligt Erik Nord, polischef för Storgöteborg, är den fest som planeras en offentlig tillställning, och omfattas därmed av det rådande förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer.

– Vi får agera utifrån de regler som finns, och kan upplösa en folksamling om det skulle vara så. Det får situationen avgöra. Får vi veta vem eller vilka som ligger bakom en fest som bryter mot lagen så kommer den eller de att rapporteras för brott.

Andra långdagen

Vad: en årligt återkommande folkfest på Andra långgatan i centrala Göteborg, som förra året utökades till att omfatta även Tredje långgatan

När: enligt affischer uppsatta på stan lördagen 6 juni. Den festen hålls dock utan någon officiell arrangör. Samtidigt har tillstånd sökts för att istället anordna den uppskattade gatufesten "Hela dagen lång" den 29 augusti.

Hur: en gatufest med musik, shopping, second handkläder, smycken, pubar, billig mat och tusentals besökare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.