Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Andra åket drar åt flera håll – och faller platt

Det finns potential att engagera sig i de strävsamma figurerna i Andra åket, men serien är så slappt gjord och spretig att ingenting funkar, skriver Johanna Hagström.

Humorserie

Andra åket

Regi: Felix Herngren, Martin Persson och Eddie Åhgren.

Med: Sanna Sundqvist, Jakob Setterberg, William Spetz, Bert-Åke Varg, Mattias Fransson och Lena T Hansson.

Premiär: På SVT1 söndag 11 november kl. 20. Även på SVT Play.

Låt oss börja med det bästa. Sanna Sundqvist och Ida Engvoll som de rivaliserande fjällhotellägarna Madde och Yvette har några riktigt bitande vassa scener ihop. Konflikten mellan de båda har bra Dallas-skruv och driver handlingen framåt.

Tyvärr är det också nästan det enda som driver någonting överhuvudtaget i SVT:s nya humorsatsning Andra åket. Resten är en stillastående hemvändarserie med klumpiga igenkänningsskämt som i bästa fall känns trötta, med tyvärr ofta rent fördomsfulla.

LÄS MER: Felix Herngren gör ny humorserie

Som tittare har man såklart ganska höga förväntningar på Felix Herngren och hans succémaskin FLX (Solsidan, Bonusfamiljen) och därför blir domen också ganska hård. Men det här är verkligen inte okej. Det är som att Herngren inte orkat tänka det där extra varvet och då hamnar man lätt i gamla, inkörda spår.

Exempelvis ska Maddes hipsterkille från Stockholm (Jakob Setterberg) göra om i restaurangens meny (ja, han börjar omedelbart sous vide-koka någon högrev) varvid den bakåtsträvande personalen (Mattias Fransson) givetvis sätter sig på tvären.

LÄS MER: Plötsligt händer det: Andra säsongen är bättre än första

Hemvändarfamiljens tonårsdotter tycks ha som enda uppgift att skrika "Wi-fi:t funkar inte!" och Bert-Åke Varg (i rollen som Bert-Åke Varg) grymtar och är allmänt vrång och förstockad. Allt är så oerhört lättavläst att när poängen väl kommer så har man suttit och väntat på den ett tag.

Visst finns det potential att börja bry sig om de strävsamma figurerna, men det är så okänsligt gjort att allt eventuellt engagemang tvärdör. Det är flera jätteduktiga skådespelare och/eller komiker i rollistan, men det känns som att de själva inte är riktigt på det klara med vilket sorts berättande de förväntas leverera.

Sålunda ägnar sig Setterberg (från Grotesco) och Mattias Fransson (Klungan) åt sketchhumor, medan Sanna Sundqvist och Lena T Hansson jobbar med mer klassisk relationskomedi. William Spetz vet jag inte riktigt vad han håller på med. Hans receptionist är bitvis rolig, men faller så hårt utanför ramen att jag skäms när jag tittar.

LÄS MER: Hon bär Sjölyckan på sina axlar

Likaså är greppet att låta huvudpersonen Madde riva "den fjärde väggen" och prata direkt in i kameran illa avvägt. Det är ganska kul första gången, men förtifjärde gången har man som tittare tröttnat.

Det är någon som vräker ur sig ”Tack och hej jävla idiot” i ett tidigt avsnitt. Det sammanfattar ungefär vad jag vill säga om Andra åket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.