Anders Westgerd på GIL: Krögare fel ute om uteserveringar

Krögare i Göteborg gick samman tidigare i vår och protesterade mot reglerna kring uteserveringar, som de menar är för hårda. Det fick Anders Westgerd på Göteborgskooperativet för Independent Living att reagera.
– Vi svartmålas för att vi ser efter våra rättigheter, säger han.

ANNONS
|

För snåriga regler, orimliga krav och dålig tajming – kritiken har varit hård mot Göteborgs stads regelverk kring uteserveringar som skärptes förra året. Krav på tillgänglighet ska efterlevas i högre grad och det blir svårare att få tillstånd för att bygga trädäck. Krögare har fått dispens både förra sommaren och den nuvarande säsongen för att hinna anpassa sina uteserveringar. Men det räcker inte.

Omkring 40 krögare och restaurangägare gick i början av april ut och protesterade mot reglerna, som de menar kommer leda till konkurser om de implementeras fullt ut.

Det fick Anders Westgerd, verksamhetsledare på Göteborgskooperativet för Independent Living (GIL), att reagera.

ANNONS

– Vi rullstolsburna svartmålas och framstår som jobbiga, gnälliga jävlar bara för att vi kräver samma rättigheter som alla andra, säger han.

”Krögare har struntat i reglerna”

Han menar att krögarnas kritik är missriktad. Kraven om tillgänglighet kommer från plan- och bygglagen och har sett likadana ut länge – det är bara det att Göteborgs stad först nu ser till att de efterlevs.

– Så det här är inga nyheter för krögarna. Som det är nu framställs funktionshindrade som problemet, när problemet är att krögare kunnat strunta i reglerna i alla år, säger Anders Westgerd.

GIL har kämpat för tillgängliga uteserveringar i över tio år och haft många samtal med såväl krögare som kommuntjänstemän. De har även gjort inventeringar av uteserveringstäta gator i stan, som Andra långgatan. Det är först de senaste två åren som det faktiskt börjat hända saker, menar Westgerd.

– Och nu när Göteborgs stad äntligen gör vad de ska göra, blir vi svartmålade. Man har ett ansvar som krögare, ger man sig in i branschen får man följa de lagar som finns. Man kan inte bli förvånad över att det finns regler.

Kommunen kallar till samtal

Krögarnas protester har lett till att Centerpartiet i Göteborg nu vill se över regelverket igen. Även GP:s ledarskribent Håkan Boström har kritiserat reglerna och menar att tillgänglighet ofta kan lösas genom ”vanlig medmänsklighet och hjälp”. Det ger Anders Westgerd inte mycket för.

ANNONS

– Jag vill inte bli buren. Dels handlar om min säkerhet, och även om att man kunna ta sig in utan att behöva be om hjälp. Jag vill inte behöva vara beroende av andra människor välvilja.

Ni har arbetat med de här frågorna i tio år. Är du nervös för ett bakslag efter det här?

– Nervös är jag inte, men nu börjar politikerna få kalla fötter. De har kallat till dialogsamtal med krögare som jag också ska vara med på. Vi hjälper gärna till, mycket handlar om okunskap. Det handlar om att vi inte vill ses som knepiga hemmasittare som aldrig är ute. Vi är också kunder och vill kunna ta del av staden, sitta i solen med en bärs eller ett glas vin. Vi är vanligt folk.

LÄS MER:Staden har tappat sans och balans i restaurangpolitiken

LÄS MER:Uppror bland krögare efter krångligare regler för uteserveringar

LÄS MER:Nya regler för uteservering – klassiska bänken i Linné får inte stå kvar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS