Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA-aktuell. Bilden är tagen 2016, då manusförfattaren Anders Weidemann besökte Göteborgs filmfestival inför andra omgången av TV-serien 30 grader i februari. Bild: Björn Larsson Rosvall /TT
USA-aktuell. Bilden är tagen 2016, då manusförfattaren Anders Weidemann besökte Göteborgs filmfestival inför andra omgången av TV-serien 30 grader i februari. Bild: Björn Larsson Rosvall /TT

Anders Weidemann het i Hollywood

Manusförfattaren Anders Weidemann från Mölndal arbetar just nu i Hollywood med sin nya tv-serie Interrogation, helt unik i sitt slag.

Manusförfattaren Anders Weidemann ligger bakom flera populära svenska tv-serier som 30 grader i februari, Sanningen om Marika och Leende guldbruna ögon. Nyligen skrev han också manus till långfilmen Monky.

När det stod klart att SVT tackade nej till en tredje säsong av 30 grader i februari, började Weidemann istället att utveckla en idé han haft i över 20 år, berättar Mattias "Spoiler alert" Bergqvist i Expressen.

John Mankiewicz medförfattare

Inspirerad av Netflix och andra streamingtjänsters sätt att presentera tv-serier med många avsnitt tillgängliga samtidigt började han skriva på den egna tv-serien Interrogation ("Förhör").

Under arbetet med att utveckla serien fick han med sig John Mankiewicz, ett tungt namn i branschen som varit exekutiv producent för House of Cards och tidigare även jobbat med tv-klassiker som Spanarna på Hill street och Miami vice. Tillsammans skrev de två pilotavsnitt av Interrogation som de pitchade för flera amerikanska kanaler. CBS och deras streamingtjänst CBS all access nappade.

Först som svensk showrunner

Anders Weidemann är seriens upphovsman och även den första svensken någonsin som varit huvudansvarig projektledare, så kallad showrunner, för en amerikansk tv-serie.

Idén att leka med den kronologiska ordningen i berättandet är central för serien, och lika banbrytande som än gång Pulp fiction. Grundpremissen är att avsnitten i Interrogation ska kunna ses i vilken ordning som helst - det är du som tittare som själv bestämmer.

Bygger på ett verkligt mord

Serien utgår från ett verkligt mord som ägde rum i Los Angeles för trettio år sedan, då en ung man häktades och dömdes för att ha dödat sin mor. Varje avsnitt i serien utgörs av ett förhör. Eftersom de flesta medverkande i serien ljuger kommer tittarna dessutom inte att helt kunna rekonstruera händelseförloppet förrän i det sista avsnittet. Säsongsavslutningen släpps senare, medan de nio första kommer att läggas ut samtidigt.

Manusarbetet är nu avslutat, enligt Kulturnytt i P1, och det är snart dags för inspelningsstart. Interrogation får premiär på CBS All access. Ingen svensk distributör är ännu bekräftad men det är troligt att serien kommer att visas på Netflix, HBO Nordic eller Amazon prime video.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.