Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Hansen har sedan sitt sommarprat blivit en snackis och är nu aktuell med den nya serien
Anders Hansen har sedan sitt sommarprat blivit en snackis och är nu aktuell med den nya serien "Din hjärna". Bild: Anders Wiklund/TT

Anders Hansen aktuell i ny serie på SVT

Läkaren, författaren och sommarprataren Anders Hansen tar upp hur hjärnan påverkas av bland annat stress och fysisk aktivitet i SVT:s nya program "Din hjärna".
– Om nån förstår sig själv lite bättre med hjälp av den här serien så har vi gjort vårt jobb.

Efter sitt sommarprat i Sommar i P1 var Anders Hansens namn på allas läppar. Att prata om människans hjärna och hur den påverkas av fysisk aktivitet, stress och sociala vanor visade sig vara en succé. Nu är han aktuell i den nya serien på SVT där det undersöks hur olika dimensioner och aspekter påverkar hjärnan och varför den fungerar som den gör.

– Vi har blandat den blytunga vetenskapen med vad som faktiskt händer med oss i vår värld.

LÄS MER: Recension: Anders Hansen - Sommar i P1

Den mänskliga hjärnan är komplex och att förklarar hur den fungerar, utan att göra det oförståeligt, har varit en utmaning för Anders Hansen och teamet.

– Vi har lagt mycket ansträngning i att presentera det inkluderande, varmt och tilltalande, men ändå förankrat i den research som ligger bakom. Förhoppningen är att man ska flyta igenom avsnitten och fortsätta titta för att det är kul och intressant, sen så ska man få all den här vetenskapen på köpet.

Göra det svåra begripligt

Tidigare i år utgavs hans fjärde bok "Skärmhjärnan" som tar upp hur vår psykiska hälsa påverkas av samhällets krav på konstant uppkoppling, höga tempo och stress i vardagen. Förutom sin titel som författare är Anders Hansen legitimerad läkare vid Karolinska Institutet, överläkare i psykiatri och civilekonom. Han har även gett ut över 2000 artiklar om läkemedel och medicinsk forskning.

LÄS MER: Så påverkas din hjärna av ständig uppkoppling

I serien "Din hjärna" tar han hjälp av de största namnen och experterna inom hjärnforskningen och reser runt i världen för att prata om och undersöka hur det faktiskt ligger till. Varför vi mår som vi gör, hur den fysiska aktiviteten kan föryngra hjärnan och varför så stora delar av hjärnan används för att vi ska vara sociala.

– Målet är att ge en större inblick och förståelse för att vi i grund och botten är biologiskt utvecklade varelser som har vissa ofrånkomliga behov. Behov som sömn, att vi rör på oss och att vi träffas på riktigt. Det har vi ju hört och upprepat många gånger, men om man förstår vad det betyder på djupet och hur det är utvecklat då tror jag att det är en aha-upplevelse för många.

– Om nån förstår sig själv lite bättre med hjälp av den här serien så har vi gjort vårt jobb.

"Personer kommer fram på stan"

Sedan sitt sommarprat har Anders Hansen blivit mer offentligt. Än så länge är det ökande kändisskapet bara positivt och är ödmjuk i sitt svar kring hans påverkan hos lyssnarna.

– Nu är det fem till tio personer per dag som kommer fram på stan och säger att jag har förändrat deras liv, allt jag gjort är att presentera forskning som många människor har gjort, man ska inte överdriva min roll i det hela. Men det är såklart kul och trevligt när folk säger att man har gjort något bra för dem.

Serien har fem avsnitt och är indelade ämnena stress, vårt digitala liv, fysisk aktivitet, vår sociala värld och att vi är lika men unika. Alla är aspekter som på olika sätt påverkar vår hjärna.

Första avsnittet sänds 23 september 20.00 på SVT1 och SVT Play.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.