Radioprogramledaren Anders Eldeman har lett Melodikrysset i 26 år.
Radioprogramledaren Anders Eldeman har lett Melodikrysset i 26 år. Bild: Claudio Bresciani / TT

Anders Eldeman lämnar Melodikrysset

Melodikryssets programledare Anders Eldeman, 61 år, slutar i sommar. Han har lett programmet i Sveriges radio under 26 år och kommer nu att ”dra sig tillbaka för att få tid till annat”.

ANNONS
|

Det var i tisdagens sändning av P4 Extra som Eldeman avslöjade att han skulle lämna programmet.

– Nu har jag bestämt för att kliva av Sveriges radio, och det gör jag till midsommar faktiskt, berättade Anders Eldeman för programledaren Titti Schultz.

Men programmet kommer att fortsätta, försäkrar han.

– Melodikrysset rullar 52 veckor om året, och sedan har jag även haft ett program som heter Da capo varje vecka. Det kräver ganska mycket planering varje gång man ska vara ledig.

Två programledare tar över

Beslutet har växt fram under flera års tid, berättar Eldeman.

– Det känns lagom att dra sig tillbaka för att få tid för lite annat. Jag kommer att ägna mig åt mina samlingar, vistas mer i skärgården samt oftare vara på resande fot.

ANNONS

Eldeman äger Europas största privata skivsamling, som omfattar cirka 130 000 skivor.

Framöver ska två personer dela programledarrollen i Melodikrysset. Vilka det blir meddelas torsdagen den 2 juni.

Sveriges radio har vetat om att Anders Eldeman vill sluta en tid, säger Daniel af Klintberg, underhållningschef.

– Jag tyckte det var ledsamt att höra. Han är en ikon. Vi har gjort övertalningsförsök men det har inte gått.

”Kom som en chock”

Att det blir två personer som tar över beror till stor del på det skäl som Eldeman uppgett till avskedet – att sändningstakten med program en gång i veckan året om gjort att han känt sig uppbunden.

– Det blev också kännbart när Anders fick covid och vi plötsligt var tvungna att hitta en ersättare. Att ha två som kör varannan vecka och dessutom kan täcka upp för varandra vid sjukdom och semester blir ett mer modernt sätt att jobba, säger Daniel af Klintberg.

Att rekrytera ersättarna har varit en lång process. Att fungera som ersättare till Eldeman är inte lätt, menar af Klintberg. De två personer som valts ut har dock mött kriterierna och kraven som ställts.

– Man får gärna tycka om musik och quiz, så klart. Sedan går inte att ersätta en personlig humor, men vi har eftersökt en viss typ av värme.

ANNONS

För Daniel af Klintberg kom beskedet som en chock, trots Eldemans ålder och många år i radiohuset.

– Kanske är det just därför, han känns som gjuten på Sveriges radio. Vi har haft en fantastisk relation. Men jag förstår att han också vill göra annat.

Nära vännen Lennart Palm: ”Tråkigt att han slutar”

En person vars musik återkommande spelas i programmet är orgelspelaren Lennart Palm. I ett nära samarbete med Anders Eldeman har han gjort orgelversioner av kända låtar till Melodikrysset.

–  Jag och Anders är ju väldigt nära vänner, så det är klart att det är lite tråkigt att han slutar. Vi har jobbat ihop sedan början av 00-talet .

Genom åren har Lennart Palm gjort drygt 100 arrangemang till Melodikrysset. Alldeles nyligen skickade han iväg ytterligare ett, som Anders Eldeman ska använda i ett av sina sista program.

– Ibland vill han att det ska vara nära originalet och ibland så olikt som möjligt, så att man gör det lite roligt för lyssnarna. Jag minns att jag gjorde ”Jag mår illa” av Magnus Uggla i valstakt en gång. Det tyckte jag var kul.

Lennart Palm vet inte om han kommer fortsätta medverka i Melodikrysset med sin musik. Det är upp till den nya programledaren att avgöra.

– Vill de ha min hjälp så får de det. Det vore bara roligt.

ANNONS

Melodikrysset i P1

Melodikrysset är ett musikquiz och korsord som sänts i Sveriges radio sedan 1965.

Programmet har haft fyra olika programledare:

  • Peter Granberg (1965–1992)
  • Bengt Haslum (1976–1991)
  • Bo Schedin (1992–1996)
  • Anders Eldeman (1996–2022)

LÄS MER:Bakom kulisserna på Melodikrysset – Sveriges tryggaste radioprogram

LÄS MER:”Melodikrysset” tvingas byta programledare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS